Lengyel árvizek: gyorsan reagálnak a biztosítók
2019.05.31
Az elmúlt idõszak intenzív esõzéseit követõen árvizek alakultak ki Dél-Lengyelországban, ami a helyi hatóságok és biztosítótársaságok részérõl hatalmas mobilizációt igényelt. A biztosítók külön eljárásban igyekeztek az idõjárási viszonyok által érintetteknek járó kárkifizetéseket felgyorsítani.

A biztosítótársaságok megnövelték a segélyhívásokat fogadó személyek számát, emellett a kizárólag a károsultak által készített fotóval dokumentált, telefonos károkbejelentéseket is befogadták, külön kárfelmérés nélkül. Ennek köszönhetõen számos esetben 24 órán belül sikerült a kárrendezés. 

A legutóbbi áradások két legérintettebb területe a Kárpátaljai vajdaság és Kis-lengyelországi vajdaság. Lengyelországban az árvíz az egyik leggyakoribb természeti katasztrófa. A lengyel biztosítási szövetség (PIU) szerint a biztosítók nagyon jól felkészültek a károk hatékony és gyors felszámolásának megszervezésére, a kárrendezési folyamatok maximális legegyszerûsítésével egy napon belüliek a kárkifizetések. A PIU arra számít, hogy a mostanihoz hasonló idõjárási események egyre gyakoribbak lesznek, ami a biztosítók, az önkormányzatok, a központi hatóságok és egyéb intézmények közötti szoros együttmûködést tesz szükségessé, emellett a lakosság tudatosságát is növelni kell.