Elõbb érkezhet az uniszex árazás: meddig lesz olcsóbb a nõknek a biztosítás?
2012.07.13
A gender-direktíva hatálybalépése után nem lehet különbség a férfiak és a nõk díjai között. Bár a gender-direktíva csak decembertõl lép életbe, a biztosítók már most készülnek rá, hiszen szinte minden életbiztosítási terméket át kell majd árazniuk. A nõknek jövõre drágább, a férfiaknak olcsóbb lesz az életbiztosítás.

Habár a csoportos egészség- és balesetbiztosítási szerzõdések eredetileg nem tartoznak az irányelv hatálya alá, Nagy-Britanniában például a munkáltatói baleset- illetve betegségbiztosítások esetében sem lehet majd január elsejétõl nemek szerint különbséget tenni a díjazásban, továbbá a bíróság értelmezésétõl függõen egyéb biztosítások esetében is elõfordulhat, hogy kötelezõ lesz az unisex árazás.

A csoportos munkáltatói biztosításokat nyújtó brit Ellipse biztosító bejelentette, hogy már az irányelv december végi életbelépésénél jóval elõbb, szeptemberben meghirdeti unisex tarifáit, mivel a csoportos biztosítási piacon az ajánlatok három hónapig érvényesek. A társaság közleményében azt írja, hogy az új szabályok korai bevezetésével a megfelelõ idõben el tudják végezni a szükséges rendszerszintû változtatásokat, tanácsadóikat pedig szintén a megfelelõ idõben fel tudják készíteni az új helyzetre.

Az unisex árazás bevezetése után is igényt tarthatnak a biztosítók az ügyfelek nemére vonatkozó információra, hiszen az irányelv általában megengedi a csoportos biztosítások esetén a nemi hovatartozás árazásban való figyelembevételét, valamint nem általánosságban tiltja a nemi hovatartozás kockázatértékelõ tényezõként történõ számbavételét. A biztosítók továbbra is rögzíthetik és alkalmazhatják a nemi hovatartozást a belsõ kockázatértékeléshez, a biztosítástechnikai tartalékok kiszámításához.

A viszontbiztosítási termékek árazásában mindaddig lehetséges marad a nemi hovatartozás alkalmazása, amíg ez egyedi szinten nem eredményez nemi alapú különbségtételt.

Az uniszex szabály azt jelenti, hogy ugyanazon biztosítási kötvény esetében a biztosítási díjak és juttatások két magánszemély esetében nem lehetnek eltérõek pusztán azért, mert nemük nem azonos. Vannak azonban olyan további kockázati tényezõk (pl. az egészségi állapot vagy a családi elõzmények), amelyek alapján lehetséges a különbségtétel, és amelyek értékeléséhez a biztosítóknak figyelembe kell venniük a nemi hovatartozást, tekintettel a férfiak és nõk közötti bizonyos élettani különbségekre. Továbbá lehetséges marad, hogy a biztosítók nemek szerinti biztosítási termékeket (vagy a szerzõdéseken belül választási lehetõségeket) kínáljanak az olyan helyzetekre, amelyek kizárólag vagy elsõsorban férfiakat vagy nõket érintenek.

A hazai biztosítóknak is szinte minden meglévõ életbiztosítási terméket át kell árazniuk idén. Ahogy arról a Világgazdaságnak nyilatkozó biztosítók beszámoltak, vannak olyan társaságok, amelyeknél egyes termékek átárazására nincs szükség, mivel már régebb óta uniszex tarifával kínálják õket. A Groupama Garanciánál ilyenek a baleset- és a unit-linked életbiztosítások, a Generalinál az egészségbiztosítások, az Ersténél egyes tavaly kifejlesztett, a CIG Pannóniánál pedig az idén bevezetett termékek között lehet találni ilyeneket. A kockázati és a vegyes életbiztosításokat, a unit-linked konstrukciók zömét és jó néhány egészség- és balesetbiztosítást viszont érint majd a szabályozás. A K&H Biztosítónál már azt is tudják, hogy lesznek olyan termékek, amelyeknél csak a díjkalkulációt kell majd módosítani, másoknál a kapcsolódó szolgáltatásokat is át kell majd alakítani, és olyan életbiztosítások is vannak a meglévõek között, amelyeket várhatóan ki kell majd vezetni a piacról. Az Allianznál úgy vélik, meglehetõsen költséges is lesz majd az átállás, és azt sem tartják szerencsésnek, hogy az informatikai rendszereket és a nyomtatványokat egy hóközi idõpontban kell majd lecserélni.

A kockázati életbiztosítások, illetve az ilyen elemet tartalmazó vegyes és unit-linked konstrukciók a nõk számára megdrágulnak majd, miközben a járadékbiztosítások várhatóan a férfiak számára jelentenek a mostaninál magasabb díjakat. A legnagyobb díjváltozások a kockázati életbiztosításoknál következhetnek be, ezek díja ugyanis egy férfi ügyfél esetében akár a háromszorosa is lehet egy nõének.