Duna House: Közel 150 ezer tranzakció az ingatlanpiacon 2017-ben
2018.01.18
Az ingatlanárak 12 százalék körüli emelkedése mellett az elmúlt 8 év legmagasabb tranzakciószámával zárhatott a piac. A Duna House becslése szerint tavaly közel 150 ezer tranzakció történt, és idén további emelkedés várható, meghaladhatja akár a 160 ezret is - írja elemzésében a Duna House.

Az elmúlt években a dinamikus árnövekedést legnagyobb mértékben Budapesten volt tapasztalható. Ennek megfelelõen 2017 második felében is Budapesten voltak legmagasabbak a négyzetméterárak. Használt tégla lakások esetében ez 514 ezer forintot jelentett, de az egyik legdrágábbnak számító V. kerületben az átlagérték a 788 ezer forintot is elérte, ami még soha nem volt ilyen magas. A belvárosban a magasabb árak miatt érezhetõen némileg visszaesett a kereslet az elmúlt idõszakban, és az értékesítési idõ is megnövekedett. 

Az árnövekedés kisebb mértékben, de vidéken is jellemzõ volt. A Duna House adatai alapján Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedõbbek, 367 ezer forintos négyzetméter-, és 21 millió forintos fajlagos árral. Legalacsonyabb négyzetméter áron Békés megyében lehetett tégla építésû lakást venni, itt átlagosan 155 ezer forintot kértek egy négyzetméterért.

Az idei évben az ingatlanbefektetés továbbra is nagyon vonzó lesz a Duna House szakemberei szerint, ami tovább pörgetheti a piacot. Az alacsony kamatkörnyezet, a növekvõ munkabérek és az erõteljesen felfutó hitelkihelyezések miatt további áremelkedésvárható az elkövetkezõ 2-3 évben, amelynek mértéke ugyan mérséklõdhet, de így is 5-10 százalékot becsülnek idén a szakemberek. Az ingatlanhoz szorosan kapcsolódó hitelpiacon szintén akár 20-25 százalékos növekedést is láthatunk a folyósított lakáscélú hitelállományban.

Kínálati oldalon az idei évben az újépítésû lakások rohama várható, ami a vevõk számára kedvezõ széles választékot fog jelenteni. Fontos kiemelni azonban, hogy az építõipar munkaerõpiaci helyzet miatt itt az átadások tekintetében csúszásokkal is kell számolni, így a lakáshelyzetüket nagyon sürgõsen megoldani kívánó lakásvásárlóknak érdemesebb már magasabb készenléti fokozatban lévõ projektek kínálatai között válogatni. A türelemnek természetesen több elõnye van, a projektek elõrehaladtával szûkül a foglalható kínálat és jelentõsen emelkednek a négyzetméterárak is, így kedvezõbb áron jobb ingatlanokat találhatnak azok, akik már jó elõre tervezik a lakásvásárlást.

Az újépítésû projektek környékén a tapasztalatok alapján a használt lakások árai is az átlagosnál nagyobb mértékben emelkednek, így a használt vagy a kisebb alapterületû lakást keresõknek akár befektetési szempontból is érdemes ezekben a kerületekben, városrészekben nézelõdni.

A panelek iránt érdeklõdõknek számolni kell azzal, hogy az eladók ebben a szegmensben engednek a legkevesebbet a meghirdetett árakból. Decemberben átlagosan csak 2 százalékot lehet a fõvárosi panelek áraiból alkudni, szemben a vidéki házak esetében, ahol az ügyesebbek akár 7 százalékos csökkentést is ki tudtak harcolni. Országos átlag alapján idén is 4-5 százalék körüli alkuval érdemes számolni az ingatlantranzakciók során.

Vidék tekintetében a gazdaságilag jól teljesítõ régiók, nagyobb városok és megyeszékhelyeknél várható az átlagosnál élénkebb piaci az eladási és vásárlási oldalon is. Az áremelkedés ezeken a területeken eddig elmaradt a fõvárosi szintektõl, de tavaly itt is erõsödött ennek mértéke, ami kitarthat az idei évben is. Az újépítésû ingatlanok kínálata jelentõsen szûkebb ezeken a területeken, így könnyebben és gyorsabban találhatnak a vevõk jó állapotú használt lakásokat, családi házakat.

Az ingatlant eladni kívánó lakástulajdonosok eddig egyre gyorsuló piacot tapasztalhattak, folyamatosan csökkent az átlagos értékesítési idõ. Az árak emelkedésével és a több újépítésû lakás piacra kerülésével azonban ez a folyamat jelentõsen lassulni fog, így az eladóknak valamivel hosszabb értékesítési folyamattal érdemes számolniuk. 

Árazás tekintetében a szakemberek szerint kedvezõtlen hatással lehet az értékesítés folyamtára a magasra becsült indulóár. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, érdemes értékbecslõ szakember segítségét kérni - tanácsolja az ingatlancég.