Kockázatokat rejt magában a változó kamatozású lakáshitel választása
2018.02.07
Már az év közben megjelenõ adatok alapján számítani lehetett arra, hogy jelentõs növekedést produkált 2017-ben az új lakáshitelek piaca: 12 hónap alatt ugyanis 650 milliárd forint értékben kötöttek új szerzõdéseket a bankok, ez pedig 2016-hoz képest 39 százalékos emelkedésnek felel meg - derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló elemzésébõl.

A 650 milliárdos összeg nemcsak 2016-hoz képest jelent komoly bõvülést, hanem több mint 10 éves távlatban sem volt erre példa, legutóbb 2003-ban került ennél több forintalapú lakáshitel a háztartásokhoz, akkor 800 milliárd forint feletti összegben.

Továbbra is az alacsony kamatok, a válságot követõ években elhalasztott hitelfelvételek, a bérek növekedése és a lakáspiaci élénkülés jelenti a lakáshitelezés motorját. A részletes adatokból az is látható, hogy bár az átlagnál nagyobb mértékû, 42 százalékos volt a növekedés a több mint 10 évig fix törlesztõrészletet garantáló lakáshiteleknél, összesen 41 milliárd forintot értek el, ami a teljes 650 milliárd forintos összeg mindössze 6 százaléka.

A BankRáció.hu elemzése szerint a különbözõ típusú hiteleket vizsgálva kiderül, hogy jelentõs kockázatok láthatók a hitelek egy részénél. Mégpedig azért, mert a piac legnagyobb részét a változó kamatozású, azaz 3-12 hónapig fix törlesztõrészletû lakáshitelek adták: összesen 300 milliárd forintra kötöttek szerzõdést a bankok, ami 46 százalékos aránynak felel meg. A BankRáció szakértõje, Trencsán Erika szerint a változó kamatozású lakáshitelek magas aránya azzal magyarázható, hogy sokszor olcsóbbak, mint a több évig fix törlesztõrészletet garantáló lakáshitelek, ugyanakkor kevésbé kiszámíthatóak.

“Bár a változó kamatozású hitelek törlesztõrészletei elsõ ránézésre alacsonyabbnak tûnnek, hosszú távon óriási veszélyeket rejthetnek. Ha ugyanis a futamidõ során a gazdasági környezet megváltozik, és emelkednek a kamatok, akkor a változó kamatozású lakáshiteleknél a törlesztõrészlet is emelkedik. Egy 20 éves 10 milliós lakáshitelnél, amelynél az induló kamat 4 százalékos, a havi kiadás 60 ezer forint, de 6 százalékos kamatnál már 72 ezer forintra, 8 százalékos kamatnál pedig 84 ezer forintra ugrik a havi törlesztõ. Ezzel szemben a több évig fix, fõként a futamidõ végéig fix törlesztõrészletet garantáló lakáshitelek teljesen kiszámíthatóak, biztonságosak, mert az adott idõszakban nem változik a havi kiadás” - fogalmazott a szakember. 

Bár a fix törlesztésû lakáshitelek egyre népszerûbbek, viszonylag új konstrukciónak számítanak a piacon, ami hozzájárul ahhoz, hogy egyelõre alacsonyabb az arányuk a teljes kihelyezésen belül. A BankRáció.hu szakértõi arra számítanak, hogy a jövõben a hosszú távon fix törlesztõrészletû lakáshitelek - részben a fogyasztóbarát lakáshitelekre kidolgozott minõsítési rendszernek köszönhetõen - egyre inkább átveszik majd a fõszerepet a piacon.