Ezreket evakuáltak az irányíthatatlanná vált ausztráliai bozóttűz miatt
2024.02.27

Ausztráliában, Victoria államában több mint kétezer lakost evakuáltak csütörtökön egy bozóttűz miatt, ami azóta is pusztít. A tomboló bozóttűz otthonokat tett tökre. Az evakuálás folyamatos. Ráadásul a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy további hőhullámokra is számítani lehet.

Beaufort, Raglan és a környező területek lakóit az állami katasztrófavédelmi szolgálat arra biztatta, hogy hagyják el a várost és induljanak kelet felé, Melbourne irányába, amíg ez biztonságos - jelentette a Reuters.

"Az azonnali távozás a legbiztonságosabb megoldás ezeknek a településeknek" - mondta Jacinta Allan állami miniszterelnök egy sajtótájékoztatón a Reuters jelentése szerint.

A Beaufort és Raglan közelében keletkezett tűz több mint 17 297 hektárnyi területet borított be - írja a The Age.

Jason Heffernan, a vidéki tűzvédelmi hatóság (CFA) vezetője a melbourne-i 3AW rádióállomásnak elmondta, hogy a tűztől északra fekvő Lexton és Amphitheatre, valamint a keletre fekvő Burrumbeet és Addington jelenleg a leginkább veszélyeztetettek.

Heffernan elmondta, hogy az óránkénti 31 mérföldes széllökések megnehezítették a tűz elleni küzdelmet.

Tasmániában vész- és figyelőriasztás, valamint füstriasztás volt érvényben.

Chris Hardman, a Victoria Erdészeti Tűzoltóság vezetője az ABC Melbourne rádiónak elmondta, hogy a bozóttűz ellen több mint 1000 tűzoltó küzd.

Emellett több mint 100 jármű és 24 repülőgép nyújtott támogatást, és Allan szerint még többen vannak úton - jelentette a Reuters.

Ballarattól északnyugatra mintegy 12 355 hektárnyi terület égett, nyugatra pedig egy másik, hasonló méretű terület égett irányíthatatlanul.

Több körzetben a Meteorológiai Hivatal rendkívüli tűzveszélyre figyelmeztetett a forró, száraz szél és a zivatarok veszélye miatt.

Heffernan a közösségi médiában közzétett bejegyzésében köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak és más katasztrófavédelmi dolgozóknak.