Repülõrajtot vett a lakáspiac
2018.02.18
Az idei év elsõ hat hetében a lakáspiaci kereslet 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzésébõl.

Az ingatlan.com elemzése szerint a múlt év során a budapesti használt lakások esetében 2017-ben kevés esetben tudtak elérni jelentõsebb árkedvezményt a vevõk. Az átlagos alku mértéke a fõvárosban 2,6-4,6 százalékos volt ingatlantípustól függõen. “A fõvárosban csupán minden huszadik adásvétel esetében licitáltak felfelé a vevõk a hirdetési árakhoz képest. Egymillió forintnál nagyobb alkura pedig az esetek negyedében került sor Budapesten. A tipikus áralku mértéke tavaly kisebb volt, mint 5 százalék” - mondts Balogh László, az ingatlan.com szakértõje. 

Az ingatlan.com elemzésébõl kiderül az is, hogy vidéken a vevõk alkupozíciója nagyban függ attól, hogy hol található az adott ingatlan. A nagyobb városokban, köztük a megyeszékhelyeken és az egyetemvárosokban Budapesthez hasonlóan az alku meglehetõsen korlátozott mértékû. “A megyei jogú városokban tavaly átlagosan 3,6-6,2 százalék között lehetett alkudni az ingatlanokra. Legnagyobb mértékben a családi házak árait tudták lejjebb szorítani a vevõk, legkevésbé pedig panellakások árai csökkentek az alkufolyamat során” - fogalmazott a szakember.

Az elemzés szerint az év elsõ heteiben látható kiugró kereslet alapján idén is erõs éve lehet a lakáspiacnak. Folytatódhat a vidék felzárkózása, elsõsorban a nagyvárosokban és azok 50 kilométeres körzetében található településeken várható élénkülés. Budapesten pedig mind a használt, mind az új lakásoknál jelentõs lehet a pörgés. Az áremelkedés várhatóan kitart 2018-ban is, bár ennek mértéke a korábbi évekhez képest visszafogottabb lehet.