2017-ben Magyarországon nõtt leginkább az EU-ban az építõipar
2018.02.21
Az elõzõ hónapokhoz hasonlóan, decemberben is Magyarországon bõvült éves összevetésben a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal az építõipar termelése az Európai Unióban – írja az Eurostat adatai alapján az MTI.

A szezonálisan kiigazított elõzetes adatok szerint az euróövezetben 0,1 százalékkal, az Európai Unió egészében pedig 0,6 százalékkal emelkedett az építõipar kibocsátása novemberhez képest. Az eurózónában lelassult a növekedés üteme, novemberben még 0,5 százalékkal emelkedett az építõipar termelése az elõzõ hónaphoz viszonyítva. Az unió egészében nem változott, 0,6 százalék maradt a növekedés üteme.

Decemberben, 2016 decemberével összevetve, az euróövezetben 0,5 százalékkal, a teljes unióban pedig 1,5 százalékkal növekedett az építõipari termelés. A legnagyobb havi szintû növekedést Romániából (4,5 százalék), Franciaországból (4,2 százalék) és Magyarországról (3,9 százalék) jelentették. 

Ugyanakkor 2016 decemberéhez képest a legnagyobb mértékben Magyarországon (35 százalék), Szlovéniában (21,2 százalék) és Lengyelországban (18,3 százalék) bõvült az építõipar kibocsátása.


A statisztika hiányos, 8 országból nem áll rendelkezésre decemberi adat. Az Eurostat Magyarországra vonatkozó adatai megegyeznek a KSH múlt héten közölt számaival.