Ernst&Young: kihívásokkal teli év vár a pénzügyi szolgáltatókra!
2012.01.12
Továbbra is a fizetõképesség marad a legnagyobb kihívás az eurózóna pénzügyi szolgáltatói számára 2012 folyamán, az Európai Központi Bank pozitív intézkedései ellenére – derül ki az Ernst & Young legfrissebb jelentésébõl.

Habár a jelentés megállapításai szerint a bankok a leginkább érintettek az eurózóna válsága által, valójában az európai biztosítók is azonos problémákkal szembesülnek. „Az eurózóna recesszióba süllyedése miatt 2013 elõtt nem várható fellendülés a biztosítók díjbevételében” – közölte a tanácsadó cég.

Emellett középtávon visszafogott gazdasági aktivitásra lehet számítani az eurózónában, ezért a biztosítók díjbevételeinek növekedése erõsen függ a gyorsan növekvõ feltörekvõ piacok elérésétõl – olvasható a jelentésben.

Az Ernst & Young szerint a nem-életbiztosítási termékek iránti kereslet növekedése továbbra is meghaladja a régió GDP növekedési ütemét, továbbá a szabályozási változásoknak köszönhetõen várhatóan könnyebb lesz a belépés a gyorsan fejlõdõ országok piacaira is. Az európai vállalatoknak azonban igyekezniük kell megvetni a lábukat ezeken a piacokon, hogy még fejlõdésük korai szakaszában jelentõs piaci részesedést tudjanak szerezni.

A jelentés szerint az élet- és nemélet-biztosítók tõkehelyzete ugyan visszatért a 2008 elõtti szintekre, és általában összhangban áll a Szolvencia II által elõírt tõkekövetelményekkel, azonban az eurózóna adósságválságának mélyülése miatt a tõkeveszteség kockázata megnõtt.

A szuverén adósságoknak való kitettségnek súlyos következményei lehetnek a társaságok tõkehelyzetére, amennyiben további jelentõs leírásokra kerül sor. Habár a görög kitettség szintje szakértõk szerint kezelhetõ szintû, az egyéb államkötvények tartása szintén jelentõs kockázatot hordoz magában. A bankszektor felé való kitettség továbbra is aggasztó a jelentés szerint.

A hitelezési hajlandóság várható csökkenése miatt a tanulmány kétségét fejezi ki az eurózóna hosszú távú növekedési kilátásait illetõen.

Az Ernst & Young elõrejelzései szerint az eurózóna gazdasági növekedése idén meredeken 0,2%-ra csökken, a 2011-es 1,6%-ról. A lassú növekedés és a hitelek drágulása együttesen az összes hitelállomány mintegy 0,9%-os csökkenését eredményezik, szemben a korábban elõre jelzett 1,2%-os növekedéssel.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy a jelenlegi pénzügyi válság könnyû szerrel áttevõdhet Kelet-Európába is.

Andy Baldwin, az Ernst & Young európai, közel-keleti, indiai és afrikai régióért felelõs vezetõje szerint az eurózóna bankjaira nehezedõ nomás miatt folytatódhat az a tendencia, hogy a tõkét és nyereséget hazautalják a vállalatok. Ez különösen aggasztó fejlemény a kelet-európai gazdaságok számára, mivel a hitelezés közel háromnegyedét eurózónabeli anyabankok végzik a régióban.

„Az anyabankoknak alaposan meg kell fontolniuk hosszú távú stratégiájukat a feltörekvõ piacokon, mivel az ázsiai és hazai intézmények által támasztott verseny akár teljesen kiszoríthatja õket a piacról” –tette hozzá Baldwin.

Az E&Y elõrejelzései szerint a biztosítókat is kellemetlenül érinti majd a likviditási hiány, amely arra kényszeríti a szervezeteket, hogy a lakossági bankbetétekért és befektetésekért versenyezzenek, lerontva ezzel az egész pénzügyi szféra profitkilátásait.