Biztonság Hete: kétmillió megtekintés a You Tube-on


Biztonság Hete: kétmillió megtekintés a You Tube-on

2020.09.21.

A fiatalok rendkívül nyitottak, megértik a járványhelyzetben hozott intézkedések jelentőségét, és ezáltal a maguk és mások biztonságát is védik – összegezte az elmúlt időszak tapasztalatait Müller Cecília országos tisztifőorvos a Biztonság Hete You Tube csatornáján. Az idén már negyedik alkalommal megrendezett – és a szeptember 20-i biztosítási világnappal keretezett – témahét videó filmjeit eddig már több, mint kétmillióan tekintették meg, áll a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) közleményében.

Másképp éljük az életünket, mint a járvány előtt. A fiatalok esetében a legfontosabb az, hogy próbáljanak meg egymás iránt, és főképp a családtagjaik iránt nagyobb felelősséget viselni, szögezte le Müller Cecília a Biztonság Hetén megfogalmazott videó üzeneteiben. ( https://www.youtube.com/watch?v=_WFp4DD59nQ&t=19s https://www.youtube.com/watch?v=O6FV7-hMirI). Az országos tisztifőorvos a témahét alkalmából megköszönte a pedagógusoknak, hogy az iskolakezdés óta eltelt időszak alatt is már próbálnak egy automatizmust kialakítani a gyerekek körében a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés tekintetében. Bízik abban, hogy a meghozott intézkedések betartása esetén normális tanév tud lezajlani. „Szeretnénk elkerülni, hogy felesleges aggodalmat keltsünk, ugyanakkor nagyon figyeljünk oda ezekre a szabályokra, hogy valóban biztonságos maradjon a környezetünk”, hívta fel a témahét elsődleges célcsoportjának, az iskolás fiataloknak a figyelmét Müller Cecília.

A MABISZ és az ORFK-OBB négy éve indította el a Biztonság Hetét, amelynek keretében szeptember közepén látványos, országos rendezvénysorozattal próbálták a gyerekek érdeklődését felkelteni a biztonság, a balesetmegelőzés lehetőségei iránt. Az egyes helyszíneken az elmúlt három év alatt mintegy ötvenezer gyereket sikerült megmozgatni, és az egyre bővülő számú (már 27) partnerszervezettel közösen a biztonság különböző aspektusaival kapcsolatban érzékenyíteni. Idén szeptember 14-19 között volt meghirdetve a témahét, amelyhez a MABISZ szempontjából szervesen illeszkedett a 20-i Biztosítási Világnap. A Biztonság Hetén – a járványhelyzet miatt – főként az online térre korlátozódott az aktivitás, de Győrben például a megyei rendőr-főkapitányság a város főterén megrázó üzenettel figyelmeztetett minden közlekedésben résztvevőt a figyelmetlenség, a nem megfelelően megválasztott közúti magatartás kockázataira. (A város főterén 55 arc nélküli sziluettet állítottak fel a megyében közlekedési balesetben elhunytak emlékére.) Kalocsán pedig, szintén a helyi rendőrkapitányság meghívására, a gyógypedagógia iskola 1-2 osztályosai ismerkedtek a gyalogátkelőhely szabályos használatával, hogy csak kettőt említsünk a héthez kötőtő szerteágazó helyi kezdeményezésekből.

 

A témahét egyéb üzeneteivel, projektjeivel, pedig a szervezők és a partnerszervezetek a Biztonság Hete már több kétmilliós látogatottságú You Tube csatornáján jelentkeztek. (https://www.youtube.com/channel/UCPzf22ufanEy1DP7Zj27F0A/videos) Az érdeklődők itt például információkat kaphatnak a füstérzékelők használatának a fontosságáról, vagy arról, hogyan válasszunk megfelelő kerékpáros sisakot, virtuális plakátkiállítást tekinthetnek meg a közlekedésbiztonság témájában, megismerkedhetnek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt országos kortárs felkészítő táborával, a mentőkutyák munkájával, a szelektív hulladékgyűjtés előnyeivel, de akár meghallgathatják a kukásautó versét is. Aki végignézi ezeket a rövid filmeket, abban tudatosulhat, hogy a biztonságunknak milyen szerteágazó összetevői vannak a mindennapi életünkben, és milyen sokan dolgoznak annak megőrzése érdekében.  (További részletek a https://mabisz.hu/rendezvenyek/ oldalon). Ezt a célt szolgálja az ORFK-OBB legújabb kreatív műsora is, a KRESZ FM 19.75, mely a Facebook csatornán keresztül hetente újabb résszel tárja fel a közlekedésbiztonság széles spektrumát. A laza hangvételű riportok a közlekedés prevenciós kommunikációs lehetőségeit bővítették.

 

A MABISZ idén, a You Tube csatornán megfogalmazott üzenetei mellett a 9-14 éves korosztálynak szóló képregény sorozatának legújabb részével (https://mabisz.hu/oktatasi-segedletek) is készült a témahétre. Az idei Biztonság Hete középpontjába az ittas vezetést állították a szervezők, miután az elmúlt évek kedvező tendenciáit követően az év első nyolc hónapjában e tekintetben 16,3 százalékos növekedés volt tapasztalható az összes közúti baleseten  belül, az elmúlt év azonos időszakához képest. A legfrissebb képregény így a fiatalok buli utáni ittas vezetésének a kockázataira hívja fel a figyelmet. A MABISZ másik, a témahéten elindított projektje a biztosítási ismeretek mellett az önismeretet is fejleszti. A főként a középiskolásoknak szánt Biztonság Kerék – Forgasd ki a jövőd! online társasjátékot (www.biztonsagkerek.hu) végigjátszva értékes nyeremények nyerhetők. A témahéthez kapcsolódva jelentette be a MABISZ a https://ekarbejelento.hu oldalról ingyenesen letölthető baleset bejelentő applikációjának, az E-kárbejelentőnek az újabb fejlesztéseit. Ezek alapvető célja, hogy könnyítsék a károk bejelentését (bővítve a bejelenthető káresetek típuslistáját) és pontosabb adatokat kapjanak a biztosítók a könnyebb kárrendezéshez.

 

A témahetet a vasárnapi Biztosítási Világnap keretezte, amely az osztrák biztosítók kezdeményezésére jött létre, s amely a szektornak a mindennapjainkban és a gazdasági életben betöltött súlyára, szerepére hívja fel a figyelmet.