Vagyonvédelem: érdemes MABISZ-ajánlással ellátott vagyonvédelmi eszközöket használni


Vagyonvédelem: érdemes MABISZ-ajánlással ellátott vagyonvédelmi eszközöket használni

2013.12.16.

Az ünnepi készülődés időszakában különösen kitett a betöréses lopás kockázatának a lakóingatlan, hiszen ezekben a hetekben a legtöbben a szokottnál kevesebbet tartózkodnak otthon. Érdemes tudni, hogy jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket, ha MABISZ-ajánlással ellátott védelmi eszközzel rendelkezünk, ugyanakkor nemcsak ebben az időszakban jelenthetnek nagyobb biztonságot a MABISZ termék-megfelelőségi ajánlással rendelkező bejárati ajtók és zárszerkezetek.

Az ünnepek előtti sürgés-forgás idején, vagy akár az ünnepek alatt, a munkaszüneti napokat kihasználva egy rövidebb utazás idején könnyű célpontot jelenthetnek a betörők számára a magára hagyott ingatlanok. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő fedezettel ellátott lakásbiztosítási védelemmel rendelkezzünk.

Korántsem mindegy azonban, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval felszerelt az ingatlan.Fontos iránymutatója a különféle védelmi eszközöknek és rendszereknek a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlása, amely segítségül szolgálhat a választásban.

Mindez azt jelenti, hogy jóllehet a biztosítók csak minimális mechanikai védelmi kritériumokat írnak elő a lakásbiztosítási szerződések létrejöttekor, azonban magasabb szintű mechanikai és elektronikai védelmi berendezésekhez magasabb kártérítési limitek tartoznak. A rendszer több mint két évtizedes sikeres működése nem véletlen, a vagyonvédelmi szempontok szerint vizsgált védelmi eszközök megléte ugyanis a gyakorlatban fontos szerepet játszik. Az elmúlt években az ajánlás szerepe fokozódott, mivel sok ismeretlen eredetű, olcsóbb kategóriás termék jelent meg a piacon, amely nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

A MABISZ termék-megfelelőségi ajánlásához szükséges vizsgálat önkéntes alapon működik, az igény a gyártók részéről érkezik arra, hogy terméküket ellássák ezzel az ajánlással. Ezt követően a MABISZ szakértő partnere célzott vizsgálatnak veti alá a terméket (például bejárati ajtót, biztonsági üvegszerkezetet és fóliát, zárszerkezetet, értéktárolót, rácsot stb.), ha pedig a szerkezet megfelel a szigorú követelményeknek és minőségi előírásoknak, megkapja a MABISZ-ajánlást. Akár valamivel magasabb ár mellett is érdemes mérlegelni, hogy a minősített terméket választja-e a tulajdonos, vagy a sok esetben olcsóbb, de valószínűleg kisebb biztonságot nyújtó alternatívát. (A biztosítástechnikai eszközökről, illetve a minősítésről a MABISZ honlapján is lehet tájékozódni.)

A lakásépítés visszaesésével az elmúlt években jelentősen csökkent a vizsgálatra benyújtott eszközök száma is. 2012-ben 1060 eszköz kapta meg az ajánlást, négy berendezés nem felelt meg a követelményeknek. 2013-ban mintegy 1100 eszközt vizsgáltak meg, közülük három nem kapta meg a minősítést. Idén a vizsgált eszközök között legnagyobb arányban az értéktárolók – bútorszéfek, illetve páncélszekrények -, valamint a lakásriasztók szerepeltek, ez a két terméktípus tette ki az összes vizsgálat 35 százalékát.