Gyakori kérdések – Mi a biztosítási zöldkártya? Mikor és hol kell a zöldkártyát kiváltani?


Mi a biztosítási zöldkártya? Mikor és hol kell a zöldkártyát kiváltani?

A biztosítási zöldkártya a gépjármű biztosítási fedezetének igazolására szolgál külföldön, azon belül is a Zöldkártya Rendszer országaiban. Az ún. Rendszámegyezmény értelmében már sok országban elfogadják a gépjármű felelősségbiztosítási fedezetének igazolásául a gépjármű forgalmi rendszámtábláját és megkülönböztető országjelét (a felelősségbiztosítás külföldi igazolásáról ld. a Nemzeti Iroda tájékoztatóját). Zöldkártyához mindenki saját felelősségbiztosítójánál juthat, ahol azt ingyenesen rendelkezésére bocsátják.

2014-től kezdve a biztosítók – ügyfeleik minél jobb kiszolgálása és az ügymenet gyorsítása, egyszerűsítése érdekében – igény esetén elektronikus úton is el tudják juttatni a zöldkártyát ügyfeleik részére. Ez azt jelenti, hogy a biztosító e-mail útján, egy pdf formátumú dokumentumban küldi meg az adatokkal feltöltött zöldkártyát, melyet az ügyfél saját maga nyomtathat ki (hasonlóan pl. egy légitársaság beszállókártyájához).

A zöldkártya a rajta feltüntetett időszakon belül, a területi érvényesség szerinti országokban érvényes. A dokumentum kizárólag a biztosító által megküldött formátumban és adattartalommal érvényes. Nemzetközi döntés értelmében 2020. július 1-től a zöld szín a zöldkártyának már nem érvényességi feltétele, 2020. szeptember 30. óta pedig a biztosítók már csak fekete-fehér alapszínű zöldkártyákat adhatnak ki. Az elektronikus formában megküldött zöldkártyát minden esetben A/4-es formátumban, fehér papírra, fekete festék használatával kell kinyomtatni. A hibásan kinyomtatott dokumentum nem alkalmas külföldön a biztosított gépjárműre kötött kötelező felelősségbiztosítási fedezet igazolására, továbbá a felhasználása szerinti országban büntetés kiszabását is maga után vonhatja. Sem a MABISZ, sem a biztosító társaságok nem vállalnak felelősséget azokért a következményekért, melyek a zöldkártyának a fenti feltételeknek nem megfelelő kinyomtatásából származnak.

A zöldkártya kinyomtatásával kapcsolatos esetleges további kérdéseivel kérjük, forduljon bizalommal kötelező felelősségbiztosítójához, vagy a MABISZ Ügyfélszolgálatához.

A zöldkártya általában a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig, de legalább 15 napig érvényes.

Amennyiben olyan országba utazunk, amely nem tagja a Zöldkártya Rendszernek (pl. Koszovó), akkor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötni.