Kgfb: március 1-jén éjfélig be kell érkeznie a díjnak a biztosítóhoz


Kgfb: március 1-jén éjfélig be kell érkeznie a díjnak a biztosítóhoz

2014.02.24.

Az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésekre legkésőbb március 1-jén éjfélig be kell érkeznie az esedékes díjrészletnek a biztosító társaságokhoz. A segédmotor-kerékpárokkal nem számolva az összes kgfb-szerződésből 2,65 millió tartozik ebbe a körbe – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A jogszabály szerint legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő lejártáig be kell érkeznie a biztosító társasághoz az aktuális díjrészletnek. A január 1-jei évfordulós szerződéseknél ez azt jelenti, hogy a díjnak legkésőbb március 1-jéig kell beérkeznie a biztosítóhoz. A néhány napos átfutási idő miatt a csekkes fizetést választóknak különösen oda kell figyelniük a közelgő határidőre, de a banki átutalást sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Azon ügyfeleknek ugyanis, akiknek szombat éjfélig nem érkezik meg a biztosítási díja a biztosítóhoz, díj nemfizetés miatt megszűnik a szerződésük, és a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetniük. Ennek összege járműkategóriánként eltérő: személygépjárművek esetében az autó teljesítményétől függően 260-600 forint naponta; motorkerékpároknál 40-200 forint/nap. A fedezetlenségi díj a haszon gépjárműveknél a legmagasabb, a vontatók esetében eléri a napi 1650 forintot.

Ha a szerződés díj nem fizetés miatt szűnik meg, azt ugyanannál a biztosítónál kell újrakötni, de a biztosítási évfordulóig számított díjat egy összegben követelheti a biztosító. A MABISZ Ügyfélszolgálatához érkező megkeresések szerint ezzel sokan nincsenek tisztában.

A MABISZ adatai szerint az összes gépjármű közel kétharmada január 1-jei évfordulós: a segédmotor-kerékpárok nélkül összesen 4,02 millió szerződésből 2,65 milliót érint. Ami a magánszemélyek tulajdonában álló 2,5 millió személyautót illeti, közülük 1,8 millió szerződés „fordul” január 1-jén, így esetükben kell most szem előtt tartani a közelgő határidőt.

Az elmúlt három évben harmadára zsugorodott az őszi kgfb-kampányokban biztosítót váltók száma: 2010-ben 1,3 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést mondtak fel, 2011-ben 1,03 milliót, 2012-ben 724 ezret. A tavalyi kampányban pedig még ennél is jóval kevesebbet: az előzetes adatok szerint 400 ezer egyéni és közel 85 ezer flottaszerződést mondtak fel évfordulóra.