Kgfb: Új korszak


Kgfb: Új korszak

2013.10.22.

Jövő hét végén hirdetik meg a 2014. január elsejétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat a díjukat módosító biztosítók, s ezzel elindul az év végi átkötési kampány, amely még mindig az autósok többségét érinti – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően legkésőbb 2013. november 2-áig kell közzétenniük a 2014. január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek jövő év január 1-jétől módosítani kívánnak díjaikon.

Az idei kampány több újdonságot is hordoz. A korábbi évekkel ellentétben – amikor a biztosítók vaskos újságmellékletekben hozták nyilvánosságra következő évi tarifáikat -, a cégek idén már mellőzhetik a papír alapú közzétételt. A díjakat a szektor felügyeleti szerve – 2013. október 1-jétől a Magyar Nemzeti Bank – honlapján, a MABISZ, illetve a biztosítók saját honlapján kötelesek megjeleníteni.

Újdonság, hogy nem kötelesek díjhirdetésre a kgfb-piacon működő biztosítók: annak a társaságnak, amelyik november 2-áig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2014. január 1-jétől is.

A korábban megszokotthoz képest változik a díjhirdetés napja. Az elmúlt évtizedekben a jogszabályban rögzített időpontban, minden évben október 30-án voltak kötelesek közzétenni a biztosítók a következő évi tarifákat. 2013. január 1-jén életbe lépett a „60 napos szabály”: azaz, a jogszabály előírásainak megfelelően a mindenkori díjat a hatályba lépés előtt legkésőbb 60 nappal közzé kell tenni. Ez lesz tehát az első kampányidőszak, amikor a biztosítóknak nem október utolsó előtti napján, hanem legkésőbb november 2-án – a fenti honlapokon – kell megjelentetniük a következő év január 1-jétől érvényes díjaikat.

A rendszer 2013. január elsejétől már élesben működik. Ez idő alatt közel 50 új tarifát hirdetett meg a kgfb-piac 15 szereplője.

Ismeretes, hogy 2013. január 1-jétől szabaddá vált a hazai kötelező gépjáműfelelősségbiztosítási szegmens díjhirdetési rendszere. E szerint a biztosítók év közben is, bármikor – nemcsak, mint korábban, évente egyszer – módosíthatják díjaikat. (Természetesen, a már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad.)

Az év végi díjhirdetési kampány még mindig a több mint 2,5 millió személygépkocsival rendelkező magányszemély 69 százalékát, 1,78 millió autóst érinti

Az adatok szerint évről évre csökken azoknak az autósoknak a száma, akik élnek a biztosítóváltás lehetőségével. 2010-ben 1,3 millió, 2011-ben 1,03 millió, 2012-ben pedig 724 ezer kgfb-szerződést mondtak fel és kötöttek helyette újat.

A biztosítók a tavaly őszi kampányban közel 100-féle díjkedvezményt hirdettek meg. Az összes kedvezmény áttekintése, illetve a pontos kalkuláció érdekében érdemes majd igénybe venni a MABISZ által üzemeltetett Díjnavigátort, amely a piaci szereplők kedvezményeit, az érintett biztosító által ellenőrzött és jóváhagyott módon tartalmazza.