Konferencia – 2013


Konferencia – 2013

A biztosítók szerepe a gazdaság élénkítésében

/ The role of insurers in stimulating the economy

2013. október 8.

Corinthia Hotel Budapest

1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Az elmúlt hónapok biztosítási piacokkal kapcsolatos elemzései szinte kivétel nélkül a természeti és gazdasági kihívásokról, azon belül is elsősorban a rendkívül alacsony kamatkörnyezetről és az éghajlatváltozásról szóltak. Az alacsony kamatkörnyezet egyértelműen befolyásolja a biztosítók befektetési politikáját, melyet ráadásul az EU készülő kockázati tőkeszabályozása, a Szolvencia II sem hagy érintetlenül. Eközben egyre többet hallani a biztosítók gazdaság finanszírozásában betöltött szerepéről, hiszen a bankokkal szemben képesek lehetnek hosszú távú és stabil finanszírozást nyújtani a kormányok és vállalatok számára.

A biztosítókat egyre inkább a változásokhoz történő alkalmazkodás jellemzi, a kihívásokra adott válaszokból a piac minden szereplője sokat tanulhat.

Jelentkezéssel és programmal kapcsolatos kérdéseikben illetékes:

Lambert Gábor

Kommunikációs vezető

Magyar Biztosítók Szövetsége

Szankó-Túri Lívia

Rendezvénymenedzser

IJ. Kommunikációs Kft.

Mobil: +36 30 515 2620

info@mabiszkonferencia.hu

Balog Ádám

alelnök / Deputy-Governor, Magyar Nemzeti Bank / Hungarian National Bank

Okleveles közgazdász, diplomáját 2003-ban szerezte meg a Budapesti Közgazdaság- és Államtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott, 2007-ben pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogi diplomát. 2002-től a GE Tungsram Lightning Zrt.-nél kontrolling területen, 2003-tól a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft. adóosztályán (2008-tól menedzsereként) dolgozott. Pályáját 2010 nyarától a jegybank alelnökévé választásáig a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkáraként folytatta. 1999-től a Heller Farkas Szakkollégium tagja, majd 2003-tól senior tagja. Több szakmai publikációja jelent meg. 2007 óta a Heller Farkas Szakkollégiumban adózási kérdésekkel kapcsolatos kurzusokat tartott. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje. Nős, 3 gyermeke van.

Dénes Attila

vezérigazgató / General Manager, CEO, QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe

Edoardo Crivellaro

associate, KPMG Corporate Finance

Edoardo is an Associate in KPMG’s Corporate Finance. He joins KPMG in 2007. He has an extensive experience assistance to insurance and banks in a large number of transactions, such as M&A operations, including tender offer on listed entities, company valuations, bonds and equities issue for various Insurance companies, advisory in rating process (S&P, Moody’s) to insurance companies and has had several experiences in drafting strategic business plans for medium term financial institutions (mainly banks). Education Graduate in Economics – “L. Bocconi” University, Milan, Italy International Master in Business Administration Istituto de Empresa, Madrid, Spain

Erdős Mihály

Generali Providencia Biztosító Zrt., elnök-vezérigazgató

Jogi szakokleveles közgazdász

Szakmai pályafutás:

2011. július 1 – Generali-Providencia Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója

2011 április – Generali-Providencia Biztosító Zrt., az Igazgatóság stratégiáért és kockázatkezelésért felelős tagja

2010 – 2011 Generali-Providencia Biztosító Zrt., vezérigazgató stratégiai tanácsadója

2010 – 2011 Európai Utazási Biztosító (EUB) elnök-vezérigazgató

2007 – 2009 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (főigazgató-helyettes, prudenciális felügyelet)

2006 – 2007 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (stratégiai igazgató, stratégiai kabinet vezetője; Vagyonkezelési Bizottság, elnök)

2004 – 2006 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (ügyvezető igazgató helyettes; Biztosítási és Pénzügyi Felügyeleti Igazgatóság Vagyonkezelési Bizottság, elnök; Európai Uniós Ügyek Bizottsága, elnök)

2001 – 2004 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (kiemelt felügyeleti tanácsadó)

1999 – 2000 K&H Befektetési Rt. (vezető elemző)

1997 – 1999 Állami Pénztárfelügyelet (Fejlesztési Főosztály, főosztályvezető)

1994 – 1997 Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak Felügyelete (Közgazdasági Főosztály, főosztályvezető-helyettes)

1993 – 1994 Interauditor Neuner + Heinz Tanácsadó Kft. (könyvvizsgálat, adó- és management tanácsadó)

Nyelvismeret: angol, német, orosz

Horváth Andrea

nem-életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettes / Deputy CEO, Allianz Hungária Zrt.

Horváth Andrea jelenleg az Allianz Hungáia Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese. A Pénzügyi és Számviteli Fõiskola Vállalatgazdasági szakán szerzett okleveles üzemgazdász, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Pénzügyi kiegészítõ szakán szerzett okleveles közgazda képesítést. Pályafutását az AEGON jogelõdjénél, az Állami Biztosítónál különbözõ szakértõi, illetve vezetõi munkakörökben kezdte, fiókigazgatóként régiós igazgatóként, 2000-tõl pedig az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese, 2004-tõl felelõs az életbiztosítási területért is, és 2007-ben az igazgatóság tagjává választották.

Ilics László

nem-életbiztosítási területért felelős vezérigazgató-helyettes / Deputy CEO, Generali-Providencia Biztosító Zrt.

Ilics László 1961-ben született Hajdúnánáson. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán szerzett diplomát 1985-ben. Pályája kezdetén a Diósgyőri Gépgyárban, majd a Tiszai Vegyi Kombinátban technológusként dolgozott. 1991-ben csatlakozott a Generali Biztosító Rt. Észak-Magyarországi Területi Igazgatóságához, ahol később ügyviteli igazgatóvá nevezték ki. 1998-ban a Providencia igazgatósági tagjává választották és ügyvezető igazgatóként ő felelt a társaság nem-életbiztosítási területeken folytatott tevékenységéért. 1999-től a Generali Budapest Biztosító Rt. és a Providencia egyesülésével létrejött Generali-Providencia Biztosító Rt. igazgatóságának tagja, ügyvezetői szerepkörében felelősségi köre kibővült az adminisztrációs és speciális értékesítési területek felügyeletével is. 2000-től az igazgatóság elnökhelyettese, 2009 januárjától vezérigazgató-helyettes.

Juhász László

partner, The Boston Consulting Group

Juhász László a The Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég partnere, a budapesti BCG iroda vezetője, egyben a BCG Pénzügyi Intézmények szakterületének tagja. 15 éves tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi szolgáltató szervezetek (elsősorban bankok és biztosítók) piacán. Tanácsadóként a szektor számos meghatározó szereplőjével dolgozott együtt stratégiai, üzleti és szervezeti projekteken mind Magyarországon, mind pedig Európa más régióiban. A BCG-hez való csatlakozást megelőzően 5 évet dolgozott vállalati pénzügyi területen multinacionális környezetben.

Köves Benedek

vezérigazgató / CEO, OTP Alapkezelő Zrt.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, szakmai pályafutását 1994-ben a CA IB Értékpapír Rt.-nél kezdte. 2002-ig a CA Alapkezelő Rt. igazgatósági tagja, a befektetési területet vezető igazgató volt. Aktívan részt vett a MAX Indexcsalád kidolgozásában. 2002. márciustól az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, 2013. június 1-től vezérigazgatója. A DSK Asset Management (Bulgaria) Felügyelő Bizottságának elnöke. A BAMOSZ elnökségének tagja, alelnök.

Kurtisz Krisztián

igazgatósági tag / Member of the Board , UNIQA Biztosító Zrt.

Kurtisz Krisztián 2012. július 1-jétől azUNIQA Biztosító Zrt. nem-életbiztosítási igazgatósági tagja. Korábban a Sravnikupi.ru vezérigazgatói, a Renaissance Insurance gépjármű- biztosítási igazgatói, a Groupama Garancia Biztosító Zrt. lakossági és kisvállalkozói vagyonbiztosítási igazgatói, illetve a Groupama Garancia Biztosító Zrt. gépjármű- biztosítási menedzseri pozícióját töltötte be. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett biztonságtechnikai mérnök diplomát.

Kuruc Péter

Élet- és bankbiztosítási üzletág vezető / Head of Life- and Bankinsurance Division , K&H Biztosító

Kuruc Péter a K&H Biztosító Zrt. élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem vezetés-szervezés és marketing szakán folytatta, melyet kiegészített a groningeni Rijksuniveritait-en, a linzi Kepler Universitaet-en, és az Euro-Contact Business Schoolban. Pályafutását az ÁB-AEGON Általános Biztosítónál termékmenedzserként kezdte. Tevékeny részese volt az AEGON Élet Divízió létrehozásában, melynek ügyfélkapcsolati és termékfejlesztési vezetője is volt. 2001-2002 között a PriceWaterhouse Coopers Dynasoft Rt. tanácsadójaként a biztosítási szektor szakértője volt. 2002-ben csatlakozott marketing igazgatóként az a Credit Suisse Life & Pensions (később Winterthur, majd AXA) Magyarországhoz, majd a cég magyarországi termékstratégiájáért felelt. 2006-ban a biztosítási üzletág ügyvezető igazgatójává lépett elő. Igazgatósági tag volt 2003 és 2007 között az AXA Egészségpénztárban, ugyanezt a pozíciót töltötte be alapításától 2007-ig a Premium Nyugdíjpénztárban. A K&H Biztosítónál 2007. óta dolgozik, a vezetői bizottság tagjaként.

Lantos Árpád

Of counsel, Bank és pénzügyek, CMS Cameron McKenna LLP Magyarországi Fióktelepe

Dr. Lantos Árpád a CMS Cameron McKenna nemzetközi ügyvédi iroda tanácsadója és Bank- és Pénzügyi csoportjának tagja. Több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi vállalkozásokat érintő szerkezetváltások, eladások és felvásárlások, bankjog, ingatlan- vállalati- és projektfinanszírozások, derivatívák, értékpapírjog és egyéb pénzügyi szolgáltatások, valamint szabályozási kérdések területén. A CMS Cameron McKennához való csatlakozása előtt, a Magyar Nemzeti Banknál eltöltött 5 év során jelentős tapasztalatot szerzett a banki szabályozás és a származtatott piacok területén.

Lea Müller

Climate Change Specialist, Swiss Re

Lea Mueller is Climate Change Specialist in the Sustainability & Political Risk Management at Swiss Re. In this forward-looking role she translates latest scientific findings into implications for our society, for the insurance industry and for Swiss Re specifically. Lea Mueller focuses on the understanding of climate and weather risks resulting from concurrent effects as economic development and climate change. Her function implies natural catastrophe modeling of atmospheric perils such as tropical cyclones, winter storms, and tornadoes as well as river and coastal floods. Lea Mueller holds a Master of Science (MSc) in Environmental Engineering from the Federal Institute of Technology in Switzerland (ETH), with specialization in water resources management and hydraulic engineering.

Mitták Péter

Szenior ügyvéd, CMS Cameron McKenna LLP Magyarországi Fióktelepe

Mitták Péter a budapesti iroda biztosítási és kereskedelmi jogi csoportjának ügyvédje. Mind nemzetközi, mind hazai biztosítóknak nyújt tanácsot különböző ügyekben, beleértve biztosítói felvásárlások és átalakulások biztosítási jogi támogatását, szabályzatok és biztosítási feltételek elkészítését és véleményezését, valamint kárigények intézését. Jelentős tapasztalattal rendelkezik továbbá peres ügyek tekintetében és vitarendezésben, ideértve a választottbírósági eljárásokban való képviseletet is. Ugyancsak tapasztalt különböző általános kereskedelmi megállapodások és szerződések előkészítésében és véleményezésében. Péter a magyar mellett folyékonyan beszél angolul és franciául.

Molnos Dániel

főtitkár / Secretary General, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

Tanulmányait a kolozsvári Babe-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán folytatta, ahol 1977-ben summa cum laude végzett. 1979-ben bírói szakvizsgát tett, majd 2 évvel később az ügyvédi szakvizsgát is megszerezte. Biztosítási pályafutását az AVUS Linz nemzetközi kárrendező irodánál kezdte 1988-ban. 1990-ben csatlakozott a Generali bécsi csapatához, ahol szintén a nemzetközi kárrendezés lett a szakterülete. 1996-ban került a budapesti igazgatóságra és a Nemzetközi Gépjármű Kárrendezés ügyvezető igazgatójaként kezdte el a terület irányítását. 2010-ben vállalta el a MABISZ főtitkári pozícióját és ettől az évtől választották a Európai Biztosítók Nemzetközi Szövetségének Végrehajtó bizottsági tagjává.

Nagy László Nándor

moderátor, Napi Gazdaság

Tanulmányok

1998.2001. Tessedik Sámuel Főiskola Békéscsaba személyügyi szervező szak

1989.1992. Államigazgatási Főiskola Budapest Igazgatásszervezői szak

1985-1989. Vörösmarty Mihály Gimnázium Budapest

Szakmai pályafutás

2002.10.15.- Napi Gazdaság (banki és biztosítási területért felelős szakíró, 2006-tól a lap főmunkatársa)

1992.02.15.- Hír-Adás Sajtóügynökség (szerkesztő, majd lapigazgató)

2007.05.01.-2007.12.31. Echo TV: Milliók Reggelire/Uzsonnára (műsorvezető)

2006-2008. Szerkesztői/tanácsadói munka a Danubius Rádió KKV-híradójában

1999.08.01.- 2002.10.15. Világgazdaság (pénz és tőkepiaci újságíró)

1998.10.01.- 1999.06.30. Heti Tőzsde (újságíró)

1992.02.15.- Hír-Adás Sajtóügynökség (szerkesztő, majd lapigazgató)

Szakmai elismerések

2007. A Budapesti Értéktőzsde médiadíja (Milliók Reggelire/Uzsonnára)

2004. Az Év újságírója a Napi Gazdaságnál

2000. Az Év fiatal újságírója a Világgazdaságnál

Publikációk

Amit az életbiztosításokról tudni kell – ETK 2007.

Amit a Magyar Fejlesztési Bankról tudni kell – ETK 2008

Olav Jones

főigazgató-helyettes / Deputy General Director, Insurance Europe

Olav Jones joined Insurance Europe as deputy director general in November 2011. As head of the federation’s economics and finance department he is responsible for prudential regulatory issues, accounting and investment, as well as international affairs and reinsurance. Jones was previously head of group risk strategy at Belgian insurer Ageas, the company created following the break-up of the Fortis banking and insurance group. From 2008–09 he was chief risk officer of Fortis Insurance, having previously been head of insurance risk and strategic risk at Fortis Group since 2002. He started his career with management consultant Oliver Wyman after gaining a first class honours degree in engineering science from the University of Exeter and an MPhil degree in finance from Queens’ College, Cambridge, both in the UK. He then worked for UK insurer Prudential in a variety of roles for six years before joining Fortis.

Pandurics Anett

elnök / president, MABISZ

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási szakán szerzett közgazdász diplomát. Korábban ösztöndíjasként Németországban tanult (Universität Köln) A Rajk László Szakkollégiumban és az egyetemen végzett szakmai (kutatási és oktatási) tevékenységét Pro Universitate, Heller Farkas és Pro Sciencia díjjal ismerték el. Pályáját tanácsadóként kezdte, majd 2001-től 2005-ig a Magyar Posta Zrt. stratégiai igazgatói pozícióját töltötte be, 2002-től a Posta Biztosító igazgatósági tagja. 2005-től a Magyar Posta Életbiztosító Zrt és a Magyar Posta Biztosító Zrt. igazgatóságának elnöke és első számú vezetője. PhD-tanulmányait a Corvinus Egyetemen végezte stratégiai menedzsment témakörben. Jelenleg a MABISZ elnöke.

Putnoky Bálint

Senior Market Underwriter, Swiss Re

Bálint Putnoky is a Senior Market Underwriter for the region Austria and CEE within Swiss Re. In this role he is responsible for steering and implementing Swiss Re’s strategy with non-life primary insurance companies in the Hungarian market. He ensures risk analysis, structuring and capacity deployment in order to implement appropriate reinsurance solutions across the market, as well as delivering Swiss Re’s service proposition to its existing and prospective clients. Bálint Putnoky has joined Swiss Re in 2007, before that he has pursued reinsurance from a primary insurance company’s perspective.

Soós István

szervezetfejlesztési tanácsadó, szakpszichológus, L&D Solutions Kft.

Diplomáját 2001-ben szerezte a Pécsi Egyetemen. 10 évet tanított az ELTE-n, 14 éve dolgozik független szervezetfejlesztési tanácsadóként. Jelenleg az L&D Solutions Kft. üzleti mobil alkalmazásokat fejlesztő, jelenleg 8 országban terjeszkedő vállalkozás tulajdonosa és szakmai vezető fejlesztője. Abban segíti ügyfeleit, hogyan adhatnak értékesítőik és menedzsereik kezébe olyan pszichológiai modelleken alapuló, nagyon egyszerűen használható modern eszközöket, melyekkel sokkal hatékonyabbak lehetnek munkájukban. Kompetenciafejlesztő alkalmazásainak használatával a munkatársak munka közben lesznek egyre sikeresebbek: jobban, gyorsabban hangolódnak az ügyfélre és ezáltal jelentősen növelhetik eladásaikat.

Stefan Wojahn

Partner , Roland Berger Stratégiai Tanácsadók, Globális Biztosítói Kompetencia Központ

Stefan több mint 20 éves tanácsadói háttérrel rendelkezik a biztosítási szektorban, ahol elsődlegesen nyugat-európai globális biztosító társaságokkal dolgozott együtt. Széles szakmai tapasztalatokkal rendelkezik többek között a stratégiaalkotás, az értékesítési és bróker stratégia építés, a direkt és szociális média stratégia kidolgozás, a back-office tevékenységek ügyfél-centrikusságának növelése, valamint az ügynökhálózatok produktivitásának nemzetközi összehasonlítása területén.

Szombat Tamás

ügyvezető, nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettes / deputy CEO, AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.

Szombat Tamás 1996-ban végzett a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, ahol közgazdász diplomát szerezett. 1996-ban első munkahelyként az Aegon vezérigazgatóságán helyezkedett el, majd onnan került az AEGON Magyarország befektetési célú ingatlanportfoliójának menedzselését végző leányvállalatához, ahol a pénzügyi és számviteli területekért felelt. 2001-től a gépjármű biztosítási üzletág irányítási feladatait látta el. 2007-től pedig hozzá tartozik a biztosító teljes nem-életbiztosítási üzletága: lakás-, gépjármű-, vállalati vagyonbiztosítások, valamint a hozzájuk kapcsolódó értékesítési Call Center tevékenység. 2009-től a Nem-életbiztosítási üzletág vezérigazgató-helyetteseként irányítja a területet, 2011. júliusa óta pedig a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármű biztosítási tagozatának elnöke is.

Tóth Ferenc

országos polgári védelmi főfelügyelő, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / National Directorate General for Disaster Management, Ministry of the Interior (NDGDM)

Több mint két évtizedes rendvédelmi, közigazgatási vezetői tapasztalattal rendelkezik. Részt vett hazai és külföldi természeti katasztrófák felszámolásban. Jelentős tapasztalatokat szerzett a nukleárisbaleset-elhárításban, valamint a kritikus infrastruktúrák védelmében is. Katonai és rendőrtiszti főiskolát, jogi egyetemet végzett.

Szakmai pályája:

1986-1990 A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja.

1990 óta polgári védelmi tiszt. Katasztrófavédelmi pályafutása során dolgozott helyi, területi és központi szervnél.

2010. július 15-től polgári védelmi főfelügyelő, a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsének vezetője.

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter/ Minister for National Economy

1965. január 26-án született Karcagon, 1989-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen.

Szakmai életút:

2013. március 7.- nemzetgazdasági miniszter

2012. június 2.- Egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter

2010. május 29.-2012. június 1. A második Orbán-kormány Miniszterelnökséget vezető államtitkára

2006 – 2010 A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság elnöke

2002 – 2006 A Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke

2001 – 2002 Az első Orbán-kormány pénzügyminisztere

1998 – 2000 Az első Orbán-kormány idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára

1998 A Gazdasági bizottság elnöke, a Számvevőszéki bizottság tagja

1996 – 1998 A Költségvetési és pénzügyi bizottság tagja

1995 – 1997 A szolnoki Gazdasági Főiskola óraadója, címzetes főiskolai tanár

1995 – 1998 A Számvevőszéki bizottság tagja, az Adós- és bankkonszolidáció körülményeinek tisztázására létrejött vizsgálóbizottság elnöke

1992 – 1994 A Számvevőszéki bizottság tagja

1991 – 1994 Az Adó bizottság tagja, az Állami Számvevőszék szervezetének és működésének felülvizsgálatát végző ad-hoc bizottság tagja

1990 – 1994 Az Országgyűlés Költségvetési, adó- és pénzügyi bizottságának tagja

1990 Kelet-magyarországi Vízügyi Tervező Vállalat, közgazdasági munkatárs

1989 43. sz. Állami Építőipari Vállalat, gazdasági revizor

Nős, négy gyermek édesapja

Yann Armand Ménétrier

vezérigazgató / CEO, Groupama Garancia Biztosító Zrt.

Első rész / First section


08:00-08:45

Regisztráció / Registration

08:45-08:50

Köszöntő / Opening remarks

Előadó: Molnos Dániel főtitkár / secretary general, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

08:50-09:20

Hivatalos megnyitó / Official opening

Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter/ Minister for National Economy

09:20-09:40

Hazai biztosítási piac helyzete / Trends and developments of the domestic insurance market

Előadó: Pandurics Anett elnök / president, MABISZ

09:40-10:30

Kerekasztal: A hazai piac átrendeződése / Panel discussion: Domestic market restructuring

Résztvevők:

Kuruc Péter Élet- és bankbiztosítási üzletág vezető / Head of Life- and Bankinsurance Division , K&H Biztosító

Erdős Mihályn Generali Providencia Biztosító Zrt., elnök-vezérigazgató

Dénes Attila vezérigazgató / General Manager, CEO, QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe

Yann Armand Ménétrier vezérigazgató / CEO, Groupama Garancia Biztosító Zrt.

Pandurics Anett elnök / president, MABISZ

10:30-10:40

A bizalom szerepe a gazdaság élénkítésében – Avagy hogyan növeljük az értékesítést új eszközökkel

Előadó: Soós István szervezetfejlesztési tanácsadó, szakpszichológus, L&D Solutions Kft.

10:40-11:10

Kávészünet / Coffee break

Második rész / Second section


11:10-11:40

Alacsony kamatkörnyezet és Szolvencia II / Low interest rate environment and Solvency II

Előadó: Olav Jones főigazgató-helyettes / Deputy General Director, Insurance Europe

11:40-12:00

Biztosítók befektetési stratégiái alacsony kamatok mellett / Investment strategies of insurers at low interest rates

Előadó: Köves Benedek vezérigazgató / CEO, OTP Alapkezelő Zrt.

12:00-13:20

Ebédszünet / Lunch break

Harmadik rész / Third section


13:20-13:50

Befektetési stratégiák elemzése a biztosítási szektorban / The analysis of investment strategies in the insurance sector

Előadó: Edoardo Crivellaro associate, KPMG Corporate Finance

13:50-14:20

A klímaváltozás jelentette kihívások / The effects of climate change on insurance companies

Résztvevők:

Putnoky Bálint Senior Market Underwriter, Swiss Re

Lea Müller Climate Change Specialist, Swiss Re

14:20-14:50

Az éghajlatváltozás hatásai a biztosítókra – Fenyegetések és lehetőségek / Impact of climate change on insurers – Threats and opportunities

Előadó: Stefan Wojahn Partner, Roland Berger Stratégiai Tanácsadók, Globális Biztosítói Kompetencia Központ

14:50-15:10

Magyarországi katasztrófa-veszélyeztetettsége / Vulnerability to disasters in Hungary

Előadó: Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / National Directorate General for Disaster Management, Ministry of the Interior (NDGDM)

15:10-15:50

Kerekasztal: A klímaváltozás hatása a hazai biztosítók működésére / Panel discussion on the challenges of climate change

Résztvevők:

Horváth Andrea nem-életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettes / Deputy CEO, Allianz Hungária Zrt.

Szombat Tamás ügyvezető, nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettes / deputy CEO, AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.

Ilics László nem-életbiztosítási területért felelős vezérigazgató-helyettes / Deputy CEO, Generali-Providencia Biztosító Zrt.

Kurtisz Krisztián igazgatósági tag / Member of the Board , UNIQA Biztosító Zrt.

Nagy László Nándor moderátor, Napi Gazdaság

15:50-16:40

Kávészünet / Coffee break

Negyedik rész / Fourth section


16:40-17:00

Akvizíciós trendek a biztosítási piacon / Acquisition trends in Europe

Előadó: Juhász László partner, The Boston Consulting Group

17:00-17:20

Akvizíciós ügyletek jogi menedzselése / Legal management of transactions

Résztvevők:

Mitták Péter Szenior ügyvéd, CMS Cameron McKenna LLP Magyarországi Fióktelepe

Lantos Árpád Of counsel, Bank és pénzügyek, CMS Cameron McKenna LLP Magyarországi Fióktelepe

17:20-17:50

Biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései / Current issues of insurance asset management

Előadó: Balog Ádám alelnök / Deputy-Governor, Magyar Nemzeti Bank / Hungarian National Bank

17:50-17:55

Konferencia zárása / Closing remarks

Előadó: Molnos Dániel főtitkár / secretary general, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

17:55-19:00

Záró koccintás

Képek