Megjelent a Biztosítás és Kockázat legfrissebb száma


Megjelent a Biztosítás és Kockázat legfrissebb száma

2017.04.03.

Pozitívak a hazai biztosítási piacon újonnan bevezetett, a kockázatalapú szavatolótőke-követelményen nyugvó, Szolvencia II (S2) rendszerrel kapcsolatos első jegybanki tapasztalatok – olvasható a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tudományos folyóirata, a Biztosítás és Kockázat napokban megjelent, idei első számában.

A Szolvencia II rendszerre történő átállásról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői, Bora Zsuzsanna, Holczinger Norbert, Nagy Koppány és Merész Gabriella közöltek összefoglalót. A tanulmány szól az S2-es adatszolgáltatás tapasztalatairól, az MNB első S2-alapú kockázatértékeléséről, illetve a tartósan alacsony hozamkörnyezet tőkemegfelelésre gyakorolt hatásait vizsgáló, EIOPA-stresszteszt alapján értékeli a hazai biztosítási piacot.

„Új lehetőségek a biztosítási innovációban” címmel Leposa Csilla és Hanák Gábor közölt tanulmányt. A KPMG szakembereinek írása összefoglalót nyújt arról a felmérésről, amelyet a KPMG készített a biztosítási szakma vezetőinek körében, 280 cég bevonásával, 20 országban.

A Pásztor Gábor és Zsigri Gábor nevével fémjelzett írás a „Néhány gyakorlati tapasztalat a biztosítói eszköz-forrás menedzsmentben” címet viseli. A szerzők példákon keresztül világítanak rá arra, hogyan valósítható meg a biztosítási szerződésekhez kapcsolódó eszköz-forrás egyensúly, és hogyan biztosítható annak tartós fennmaradása.

A folyóirat legfrissebb számában helyet kapott egy olyan kvalitatív kutatás eredményeit bemutató cikk is, amely a szülészeti hálapénz előfordulása motivációját, hatásait vizsgálja különböző internetes fórumokon fellelhető, szülésen átesett nők tapasztalatain, bejegyzésein és hozzászólásain keresztül.

A kiadvány – az eddigi lapszámokhoz hasonlóan – egy interjúval indul, amely ezúttal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Baleset-megelőzési Bizottságának ügyvezető elnökével, Óberling József rendőr ezredessel készült. A beszélgetés központi témája a közlekedésbiztonság, amellyel kapcsolatban szó esik a szabályozási környezetről, annak esetleges módosításáról, a hazai közúti balesetek leggyakoribb kiváltó okairól, illetve a közelmúltban bevezetett Közúti Intelligens Kamerahálózatról, a VÉDA-rendszerről és annak eredményeiről is.

A folyóirat a következő linken érhető el:

https://mabisz.hu/hu/esemenyekpublikaciok/687-biztositas-es-kockazat-4-1.html