Továbbra is október 30-án hirdetik meg a KGFB-díjtarifákat


Továbbra is október 30-án hirdetik meg a KGFB-díjtarifákat

/A díjak nem tartalmazzák a baleseti adót/

2011.10.27.

Több millió autósnak még mindig december 31-én fordul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése, így azoknak, akik nincsenek megelégedve biztosítójukkal és váltani akarnak, ügyelniük kell arra, hogy november 30-ig felmondják az érvényben lévő szerződést – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A korábbi évekhez hasonlóan ismét október 30-án lesz kgfb-díjtarifa hirdetés, annak ellenére, hogy ez a nap vasárnapra esik. A piac szereplőinek döntése alapján idén a biztosítók a díjtarifákat a Nemzeti Sportban és a Metropol vasárnapi különszámában publikálják.

A 2010. január elsejétől hatályos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény alapján – azaz lassan két éve – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések évfordulója a törvény hatálybalépését követően megkötött szerződések esetében már nem a naptári év, hanem a biztosítás megkötésének napja. A 4,12 millió kgfb-szerződésből a becslések szerint még így is több mint 3,3 millió autósnak december 31-én „fordul” a szerződése. „A gépjármű-tulajdonosok túlnyomó többségének így továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha elégedetlenek jelenlegi biztosítójukkal, felmondják meglévő biztosításukat, és december 31-ig kell az új biztosítást megkötniük” – figyelmeztet Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára.

A becslések szerint az elmúlt két évben mintegy 700-800 ezren cserélték le gépkocsijukat év közben és kötöttek rá kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Így ennek a 700-800 ezer kgfb-szerződésnek az évfordulója már nem január elseje, hanem a szerződés megkötésének időpontja. „Azok, akiknek szerződésük évközi évfordulós – például április 5-én kötötték a szerződésüket -, és elégedetlenek biztosítójukkal, most ne mondják fel meglévő szerződésüket. Bár a kgfb-tarifa ismert számukra, de élethelyzetükben olyan változások következhetnek be, amelyek befolyásolhatják a díjat (például költözés, valamilyen kedvezmény jogának megszerzése vagy éppen elvesztése stb.)” – figyelmeztetnek a MABISZ szakértői.

Fontos tudniuk az autósoknak, hogy a tervezett, a hírek szerint az éves kgfb-díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba. Egyelőre e jogszabály csupán tervezet, annak végső formája még nem ismeretes – hangsúlyozza a MABISZ főtitkára. Bár a díjakba nem épül be a baleseti adó, ez nem jelenti azt, hogy azt nem kell majd megfizetni. A biztosítók eddigi tudása szerint, ha megjelenik a jogszabály és így ismertté válik a törvény végső szövege, a biztosítók az adót, annak mértékét külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön – hangsúlyozzák a MABISZ szakemberei.