Kihirdették a biztosítók az új KGFB-díjtarifákat


Kihirdették a biztosítók az új KGFB-díjtarifákat

/A díjak nem tartalmazzák a baleseti adót/

2011.10.30.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően 2011. október 30-án megjelentek a 2012-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifák. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) felhívja az autósok figyelmét, hogy azok, akik jelenlegi biztosításuknál kedvezőbbet találnak és januári évfordulós a szerződésük, december 1-jéig mondhatják fel biztosításukat.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét október 30-án tették közzé kgfb-díjtarifáikat a biztosítók. A 15, a kgfb-üzletágat művelő biztosító jövő évi tarifái ezúttal a Nemzeti Sportban és a Metropol vasárnapi különszámában jelentek meg.

A 2011. második negyedéves adatok szerint a hazai piacon 4,12 millió kgfb-szerződést tartananak nyilván. A 2010. január elseje óta hatályos jogszabály szerint a törvény életbe lépését követően megkötött szerződések évfordulója már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja.

A biztosítók becslése szerint 700-800 ezer kgfb-szerződés évfordulója már nem január elseje. „A gépjármű-tulajdonosok túlnyomó többségének továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha kedvezőbb feltételeket talál és váltani szeretne, fel tudja mondani meglévő szerződését és december 31-ig új biztosítást tudjon kötni” – hívja fel rá a figyelmet a MABISZ főtitkára. Azok, akiknek szerződési évfordulója nem január elseje, de váltani szeretnének, most ne mondják fel biztosításukat. Erre majd a biztosítási évforduló előtt lesz lehetőségük – hívja fel rá a figyelmet a MABISZ főtitkára.

A becslések szerint még így is több mint 3,3 millió autósnak december 31-én „fordul” a biztosítási szerződése. Molnos Dániel felhívja az autósok figyelmét, hogy érdemes alaposan szétnézniük a piacon. Érdemes felkeresniük a MABISZ saját kalkulátorát, a Díjnavigátort, amely teljes körű, hiteles tájékoztatást fog nyújtani a jövő évi díjakról. S nem utolsósorban egyedi abban a tekintetben, hogy üzleti érdekektől mentes eszköz. (www.díjnavigator.hu)

Fontos tudniuk az autósoknak, hogy a tervezett, a hírek szerint az éves kgfb-díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba. Egyelőre e jogszabály csupán tervezet, annak végső formája még nem ismeretes – hangsúlyozza a MABISZ főtitkára. A biztosítók eddigi tudása szerint, ha megjelenik a jogszabály és így ismertté válik a törvény végleges szövege, a biztosítók az adót, annak mértékét külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön – hangsúlyozzák a MABISZ szakemberei.