Új Ptk: alapos felkészülés vár a biztosítókra


Új Ptk: alapos felkészülés vár a biztosítókra

2013.09.05.

A jövő márciustól hatályos új Polgári Törvénykönyv több szempontból is új helyzetet teremt a biztosítási piacon is, különös tekintettel a kártérítés szabályozására. A szakma számára nemcsak a felkészülés jelent kihívást, hanem az ügyfelek tájékoztatása, az edukáció is – jelentette ki Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára a szövetség és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által rendezett közös konferencián.

A „Kártérítési jogi szabályok változása az új Polgári Törvénykönyvben” címmel megrendezett eseményen az új Polgári Törvénykönyv tartalmával, illetve a jogalkalmazási kérdésekkel kapcsolatos feladatokat, problémákat vitatták meg a résztvevők. Kiemelt témaként szerepelt a mindkét szervezetet hangsúlyosan érintő kártérítés témaköre, amely jelentős mértékben változik az jövő márciusban hatályba lépő új Ptk-val.

A konferencia előadói között a Kúria tanácsvezető bírája, dr. Molnár Ambrus előadásában az új Ptk. bírói gyakorlatba történő átültetéséről beszélt. A kodifikációban is szerepet vállaló dr. Bárdos Péter ügyvéd mellett a kártérítési szakterülettel évek óta behatóan foglalkozó alapvető jogi főreferens, dr. Juhász Zoltán tartott előadást.

A jogszabály-változás a hazai biztosítók által kezelt, közel 12 millió biztosítási szerződést érinti, így a biztosítói gyakorlatot és az ügyfelek életét is komolyan befolyásoló, tíz éve készülő új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatos edukációs feladatokat a MABISZ vállalta magára.

„A következő hónapokban komoly kapacitásokat fordítunk arra, hogy mind a tagvállalataink szakemberei, mind pedig az ügyfelek minél teljesebb körűen tájékozottak legyenek” – hangsúlyozta Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára. „Külön kihívás ugyanis, hogy a fogyasztók is megismerjék az új szabályokat, hiszen a változások a lakásbiztosításokon, a személybiztosításokon, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokon keresztül szinte a teljes lakosságot érinti.” – tette hozzá.

Mindezek mellett szakmai szempontoknak is meg kell majd felelni, hiszen nem csupán a peres képviselet ellátó jogászok jogi érvelése fog megváltozni, hanem a biztosítási üzem teljes menete is. A jogszabályváltozást az ajánlattétel, a kötvényesítés, az állománykezelés, a termékfejlesztés és a kárrendezés teljes rendszerén, valamint a mindezeket támogató informatikai rendszereken is végig kell vezetni.

A MABISZ a felkészülés során minden eszközzel támogatja a biztosítókat és a fogyasztókat, a keretjogszabály, illetve a részletek megismerésében. A folyamatban természetesen a minisztériumokra hárul a megkerülhetetlen szerep: a részletszabályok kidolgozása és jogi keretbe foglalása.

A MABISZ és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közötti együttműködés a felkészülésben nem új keletű. A két szervezett tavaly novemberben közös konferenciát szervezett „Kárfelelősség és a reparáció lehetséges eszközei” címmel, s a 2012-es konferencián elhagzott előadásokat tartalmazó kiadványt most mutatták be az érdeklődőknek.

Elindult a digitális kárbejelentő applikáció! E-kárbejelentő: egy hét alatt több mint hatvanezer letöltés! 2019.01.15. Egy hét alatt kategóriájában Magyarország l...
Elindult a digitális kárbejelentő applikáció! Elindult a digitális kárbejelentő applikáció! 2019.01.08. A mai naptól az autósok mobiltelefonjukon is intézhetik a ...
KGFB díjtarifa hirdetés – Allianz KGFB díjtarifa hirdetés Allianz Hungária Biztostó Zrt. ...