A Magyar Biztosítók Szövetségének állásfoglalása a biztosítási adó bevezetéséről


A Magyar Biztosítók Szövetségének állásfoglalása a biztosítási adó bevezetéséről

2012.07.09.

A biztosítók tudomásul veszik, hogy az ország nehéz helyzetben van, így most is, ahogy korábban is, részt vállalnak a terhek viselésében.

Ugyanakkor tény, hogy a jövő évtől bevezetendő biztosítási adó súlyos teher a szektor számára – különösen, mivel a piac már évek óta folyamatosan szűkül.

Az adó bevezetése a vagyonbiztosításokat érinti, s a szövetség reméli, hogy az nem okoz majd zavarokat a piacon. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a biztosítások elterjedtsége – penetrációja – ne csökkenjen.

A kormánnyal folytatott tárgyalások során az eredeti jogszabálytervezethez képest történt néhány, mind az ügyfelek, mind a biztosítók számára kedvező módosítás is a jogszabályban. A tavaly bevezetett baleseti adó fenntartása például közel 4 millió autós számára jelent könnyebbséget, illetve előz meg jelentős kényelmetlenséget.

Jó hír, hogy a mezőgazdasági biztosítások mentesülhetnek a biztosítási adó alól, így nem „vész el” a mezőgazdasági biztosítások frissen bevezetett állami támogatása. Ez különösen fontos, mivel tudvalévő, hogy a gazdaság kiemelt jelentőségű területéről van szó.