Egy éves a MABISZ Ügyfélszolgálata


Egy éves a MABISZ Ügyfélszolgálata

Még mindig sok problémát okoz a fedezetlenségi díj

2011.10.25.

Az elmúlt egy évben összesen 24 925 megkeresés érkezett a MABISZ Ügyfélszolgálatához. A legtöbb jelzés a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási piacot (kgfb) érintette – jelentette be Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára.

A Magyar Biztosítók Szövetsége alig több mint egy éve, 2011. szeptember 1-jén – német és osztrák mintára – hozta létre Ügyfélszolgálatát. Az új intézmény életre hívásának legfontosabb célja, hogy az ügyfelek minél tájékozottabbak legyenek biztosítási kérdésekben, minél gyorsabban és minél pontosabb információhoz jussanak biztosítási szerződésükkel kapcsolatban.

„Az a tény, hogy az újonnan felállított szervezethez az első évben közel 25 ezer megkeresés érkezett, bizonyítja, hogy jó döntés volt az új intézmény létrehozása” – összegzi az első évet Molnos Dániel. Az Ügyfélszolgálathoz beérkező megkeresések több mint 95 százaléka a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást érinti, ami arra utal, hogy még mindig sok a tennivalónk az ügyfelek tájékoztatásában” – von mérleget a szövetség főtitkára.

A MABISZ Ügyfélszolgálathoz érkező megkeresések

(témakör szerinti bontásban)

A legtöbb probléma a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának elmaradásából származik. Mivel a jogszabály szerint a díjjal nem fedezett időszakra a jogszabályban rögzített mértékű, a korábbinál jóval magasabb „fedezetlenségi díjat” kell fizetniük a feledékeny autósoknak, a biztosítóknak nincs lehetőségük méltányosságot gyakorolni. A MABISZ Ügyfélszolgálatához érkezett olyan panasz, hogy az autósnak több mint egy éves díjelmaradása után 150 ezer forintot meghaladó fedezetlenségi díjat kellett fizetnie.

A MABISZ Ügyfélszolgálathoz érkező megkeresések

(havi bontásban)

Az Ügyfélszolgálatot havonta átlagosan mintegy 2 ezren keresik fel, s már tavaly novemberben, alig két hónapos működés után feltűnően sok információkérés érkezett a kgfb-kampány idején. Sok kérdés merült fel a MABISZ tavaly debütált, a kgfb-díjak teljes körű, hiteles és pártatlan összehasonlítását biztosító Díjnavigátorral kapcsolatban.

A bejelentések 91 százaléka telefonon, 6 százaléka e-mailben, 3 százaléka levélben érkezik a MABISZ Ügyfélszolgálathoz.

Az Ügyfélszolgálat megalakulása, 2010. szeptember 1-je és 2011. szeptember 30-a között összesen 1884 panaszbejelentést regisztrált a szervezet, közülük 1263 telefonon, 345 e-mailben, 276 pedig levélben érkezett. A panaszok főként konkrét állománykezeléssel, illetve jelentős részben a gépjármű-kárrendezéssel kapcsolatos panasz, illetve információkérés.

„Célunk a minél több elégedett ügyfél és a minél kevesebb panasz” – summázza Molnos Dániel a MABISZ Ügyfélszolgálatának legfontosabb célkitűzését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb, 2011 második negyedéves összesítése szerint az elmúlt másfél évben több mint 50 százalékkal csökkent a biztosítókat érintő ügyfélbeadványok száma. „A szövetség célja, hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk a panaszügyek további mérsékléséhez” – mondta Molnos Dániel.