Konferencia – 2016


Konferencia – 2016

VII. Mabisz Nemzetközi Biztosítási Konferencia

/ VII. International Insurance Conference of Mabisz

2016. november 21.

Corinthia Hotel Budapest

1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Immár hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Biztosítók Szövetsége 2016. november 21-én, a Corinthia Hotel Budapest szállodában a szektor egyik legnagyobb éves konferenciáját,amely kiváló alkalmat teremt a biztosítók, a velük együttműködő vállalkozások és a szabályozói, felügyeleti döntéshozók képviselői számára a magas szintű szakmai eszmecserére. A rendezvény hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágazat szereplői a piac fejlődési irányát és nemzetközi példákat is ögyelembe véve tekintsék át a szektor kihívásait és a kapcsolódó területek aktuális gyakorlati kérdéseit.

Jelentkezéssel és programmal kapcsolatos kérdéseikben illetékes:

Lambert Gábor

Kommunikációs vezető

Magyar Biztosítók Szövetsége

Szankó-Túri Lívia

Rendezvénymenedzser

IJ. Kommunikációs Kft.

Mobil: +36 30 515 2620

info@mabiszkonferencia.hu

Hornung Ágnes

Pénzügyekért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium

2013 – 2015 Pénzügyi tanácsos, Gazdasági és Pénzügyi (ECOFIN) csoportvezető, Magyarország Állandó Képviselete az Európai Unió mellett

2012 – 2013 Adóügyi attasé, Magyarország Állandó Képviselete az Európai Unió mellett

2011 – 2012 Adótanácsadó menedzser, PricewaterhouseCoopers Kft

2004 – 2011 Adótanácsadó szenior asszisztens, előbb asszisztens, PricewaterhouseCoopers Kft

2003 Gyakornok, Külügyminisztérium, EU Koordinációs és Közösségi Eljárások Főosztálya

2007 – 2010 Jogász-közgazdász Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar, posztgraduális képzés

2005 – 2007 Okleveles adótanácsadó Soter-Line, OKJ képzés

1998 – 2003 Jogász Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kar

2002 Erasmus ösztöndíj, Universidad de la Rioja, Logroño, Spanyolország

Angol: Tárgyalóképes Felsőfokú külügyi szakvizsgával bővített középfokú állami nyelvvizsga

Spanyol: Erős Diplomas de Español como Lengua Extranjera (D.E.L.E), diploma básico de español

Francia: Alap

Pandurics Anett

Elnök / President, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási szakán szerzett közgazdász diplomát. Korábban ösztöndíjasként Németországban tanult (Universität Köln). A Rajk László Szakkollégiumban és az egyetemen végzett kutatási és oktatási tevékenységét Pro Universitate, Heller Farkas és Pro Sciencia díjjal ismerték el. Pályáját tanácsadóként kezdte, majd 2001-től 2005-ig a Magyar Posta Zrt. stratégiai igazgatói pozícióját töltötte be, 2002-től a Posta Biztosító igazgatósági tagja. 2005-től a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. és a Magyar Posta Biztosító Zrt. igazgatóságának elnöke és első számú vezetője. PhD-tanulmányait a Corvinus Egyetemen végezte stratégiai menedzsment témakörben. Jelenleg a MABISZ elnöke.

Molnos Dániel

Főtitkár / Secretary general, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

Jogász, diplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. 2012-ben sikeres jogi szakvizsgát tett. 2002-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (és jogelődje: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal) Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságán előbb jogász, később osztály-, és főosztályvezető, majd igazgatóhelyettesi pozícióban dolgozott. 2011 januárjától a Nemzetgazdasági Minisztérium Adó- és Vámigazgatási Főosztályának vezetője, majd 2013 áprilisától a jegybank alelnökévé választásáig a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Politikáért Felelős Ügyvezető Igazgatóság Költségvetési Elemzések Igazgatója. Egyéb szakmai tevékenységei közt említhető, hogy jelenleg az OBA igazgatótanácsának elnöke, a Szanálási Alap igazgatótanácsának tagja, a GIRO Zrt. igazgatóságának tagja, a Magyar Pénzverő felügyelőbizottságának elnöke, a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének az elnök-helyettese, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem konzisztóriumának tagja.

Dr. Windisch László

Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja

Tanulmányait a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán folytatta, ahol 1977-ben summa cum laude végzett. 1979-ben bírói szakvizsgát tett, majd 2 évvel később az ügyvédi szakvizsgát is megszerezte. Biztosítási pályafutását az AVUS Linz nemzetközi kárrendező irodánál kezdte 1988-ban. 1990-ben csatlakozott a Generali bécsi csapatához, ahol szintén a nemzetközi kárrendezés lett a szakterülete. 1996-ban került a budapesti igazgatóságra és a Nemzetközi Gépjármű Kárrendezés ügyvezető igazgatójaként kezdte el a terület irányítását. 2010-ben vállalta el a MABISZ főtitkári pozícióját és ettől az évtől választották a Európai Biztosítók Nemzetközi Szövetségének Végrehajtó bizottsági tagjává.

Kerekes Antal

Partner Technológiai Tanácsadás

Kerekes Antal okleveles közgazdász, a Budapesti Államigazgatási és Közgazdasági Egyetemen végzett vezetés-szervezés szakirányon. Megszerezte a CEMS Masters fokozatot és 2009-ben a Corvinus School of Management MBA fokozatát is. Jelenleg a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. technológiai tanácsadásért felelős partnere. Lassan 15 éve dolgozik tanácsadóként. Szakterülete a digitális transzformáció, a stratégia és irányítási modellek, projektek és program menedzsment, rendszer integráció és implementáció, adat elemzés (data analytics) és digitális trendek (drón technológiák, digitális csatornák, customer technologiák, IoT, smart factory). Szerteágazó tapasztalatra tett szert a klasszikus tanácsadási területeken is, mint a működés átalakítás, a folyamatszervezés, a controlling. Az elmúlt években hazai és nemzetközi nagyvállalatoknál (például: E.ON csoport, MVM csoport, ENKSZ, FŐGÁZ, EDF DÉMÁSZ, Raiffeisen Bank, OTP Bank, CIB Bank, MFB, Budapest Bank, Gerenrali Biztosító, Uniqa Biztosító, Magyar Posta, MÁV, MOL csoport, OT Industries csoport, EGIS, Magyar Telekom, HungaroControl) illetve a közszolgálati szektor országos szereplőinél (NAV, OITH, NFÜ, NFGM, PMISZK, SZTNH) dolgozott szakértőként, projektvezetőként illetve projektszponzorként.

Hídvégi Áron

Közvélemény- és piackutatási igazgató, Századvég Politikai Iskola Alapítvány

Közgazdász, 2004-ben jeles diplomát szerzett a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, Kereskedelmi szakon, Banki pénzügyek szakirányon. 2003-óta aktívan dolgozik a marketing és a kutatások különböző területein: piac- és közvélemény-kutatás, termékmenedzsment, márka- és üzletág menedzsment. 2011 márciusától a Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény- és piackutatási igazgatója. Szakterületei a politikai közvélemény-kutatás és a politikai kommunikáció.

Szabó Zsolt

Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

2014- fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

2010- országgyűlési képviselő

2010-2014 Hatvan város polgármestere

2006-2010 önkormányzati képviselő Hatvanban, a FIDESZ önkormányzati frakciójának vezetője. Választókerületi elnöki feladatokat lát el Hatvan és térségében.

1995 óta adószakértői és könyvvizsgáló tevékenység végzése

1990 óta számviteli tanácsadói tevékenység végzése

1990 óta az Aranyfácán Konzervgyárnál, előtte a Jászszentandrási Haladás Mgtsz-ben dolgozott.

Dr. Thomas Hlatky

Head of Reinsurance, Grazer Wechselseitige Versicherung AG.

He was born in Judenburg, Styria, Austria in 1960. In 1982 he finished his legal studies/jurisprudence at the Karl Franzens University of Graz with a Dr. juris degree. He started working as a lawyer in Graz and finished in 1986 with his legal examination and a court admission. He held several managing positions in Austrian industry companies and in 1998 became head of property insurance of Grazer Wechselseitige Versicherung AG, an insurance group working in 14 CEE countries. Since 2012 he is head of reinsurance of GRAWE Group and board member of GRAWE Re. Today he holds several board memberships at the Austrian insurance association VVO in Vienna and is head of WG sustainable non life and Vice Chair of the General Insurance Committee at the European Insurance Association “InsuranceEurope” in Brussels. He is married with 2 children.

Dr. Bérczi László

Tűzoltó Dandártábornok, Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség főfelügyelője

Több, mint húszéves pályafutása során széleskörű gyakorlatot, szakmai tapasztalatot szerzett a tűzoltóság, a tűzvédelem területén vidéken és a fővárosban egyaránt. Csaknem 17 éve dolgozik különböző vezetői beosztásokban, számos nagy fővárosi tűz- és káresetnél látott el irányítói feladatokat. Szakmai irányítói tevékenységén kívül részt vesz a tűzoltási és tűzvédelmi hatósági szakemberek felkészítésében, különböző szaktanfolyamokon, szakmai fórumokon tart előadásokat, illetve szakmai és civil szervezetek tevékenységében vállal szerepet. Tagja a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsnak, vezetője a tűzvédelem munkacsoportnak, elnöke a CTIF Magyar Nemzeti Bizottságának. A Rendészeti Szakvizsga Bizottság Katasztrófavédelmi és Tűzvédelmi Albizottsága tagjaként rendészeti szakvizsgáztatásra jogosult. Több szakmai publikációja jelent meg a tűzvédelem területén. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar címzetes egyetemi docense. A fentieken túl veszélyesáru-szállítási biztonsági tanácsadói végzettséggel is rendelkezik.

Dr. Bárczay András

Szaktanácsadó

1973-ban végzett okleveles gépészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1976-ban, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász diplomát-, majd 1977-ben ipargazdaság témakörben egyetemi doktori címet szerzett.

1973-76 tervező mérnök a Középület Tervező Vállalatnál /KÖZTI/.

1976-79 gazdaság- és piackutató az Országos Piackutató Intézetnél /OPK/.

1979-82 a vállalati biztosítások főelőadója az Állami Biztosítónál.

1982-86 a vállalati biztosítások osztályvezetője, majd igazgatója.

1986-90 a vagyon és felelősségbiztosítások főosztályvezetője, majd ügyvezető igazgatója a Hungária Biztosítónál.

1990-2005 az Allianz Hungária Biztosító Zrt. vezérigazgató- helyettese, az Igazgatóság tagja. Ezzel párhuzamosan 1996-2007 között az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító Zrt. /illetve jogelődje/ igazgatóságának, majd felügyelő bizottságának tagja.

2005-2007 az Allianz Hungária Zrt. cégvezetője.

2007-2010 az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító Zrt. elnök- vezérigazgatója és ezzel párhuzamosan cégvezető az Allianz Hungária Zrt.-nél.

a 2010-es nyugdíjba vonulása óta ügyvezetője a Bárczay Tanácsadó Kft.-nek.

Alapítója és 2007-ig elnöke volt a Magyar Atompoolnak.

Egyéb tevékenységek:

különféle tisztségeket viselt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában,

meghívott előadó volt több egyetemen és főiskolán,

a Magyar Mérnökakadémia tagja- és az Ellenőrző Bizottság elnöke,

a Károli Gáspár Református Egyetem Jogi Karának szenátora,

tagja a Budapest Gazdaságfejlesztési Egyesületnek /BGE/.

Kozek András

vezérigazgató-helyettes, Allianz Hungária Biztosító Zrt.

Kozek András a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán szerzett okleveles közgazdász, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles mérnök informatikus diplomát. Karrierje kezdetén 1996-tól tanácsadóként dolgozott a Coopers and Lybrand Dynasoft Rt.-nél, majd 1998-ban az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója lett. 2003-tól az Allianz Hungária Biztosító Zrt. Élet ágért felelős vezérigazgató-helyettese, 2015-től az Élet ág mellett a Nem-élet ág is a felelősségi körébe tartozik Befektetések- és Termékportfólió-menedzsment vezérigazgató-helyettesként. 2005 óta igazgatósági tag. 2006 és 2010 között az Allianz Bank igazgatósági tagja, 2008-tól 2011-ig az Allianz Alapkezelõ igazgatóságának elnöke, majd 2011 és 2012 között, valamint 2014. óta a felügyelő bizottság elnöke. Az Allianznál betöltött tisztségei mellett a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségének is tagja 2015-ig, a Mabisz TKM Bizottságának megalakulásától tagja, 2012-től elnöke.

Juhos András

a MABISZ Életbiztosítási Tagozatának elnöke

1978-ban okleveles matematikusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd később a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen posztgraduális aktuáriusi diplomát szerzett. Pályafutását a SZÁMALK-nál kezdte, ahol először rendszerprogramozóként, majd tudományos munkatársként dolgozott. 1990-ben került az Állami Biztosítóhoz, itt 1990-től vezető aktuárius, 1992-től életbiztosítási igazgató, 1996-tól pedig vezérigazgató-helyettes, az életbiztosítási divízió vezetője. 2001-től az UNIQA igazgatósági tagjaként a személybiztosítási területért felelős. 2015-től a MABISZ Életbiztosítási Tagozatának elnöke.

Garamvölgyi Zoltán

ügyvezetőigazgató-helyettes, Groupama Biztosító

Okleveles közgazdász, 1995-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem számvitel szakán. A Credit Lyonnais Banknál kezdte pályafutását, majd 1997-ben csatlakozott az OTP- Garancia Biztosítóhoz, ahol a befektetési és vagyonkezelési terület kiépítése és vezetése volt a feladata. 2006-ban CFA oklevelet szerzett. A Groupama 2009-es akvizíciója után a Befektetési és kockázatkezelési főosztályt irányította. 2011-től ügyvezető igazgatóként a Groupama biztosító élet- és bankbiztosítási területét vezette, 2016-tól a biztosító Stratégiai, Ügyfél- és Termékmenedzsment szakterületének helyettes vezetője, az élet- és bankbiztosításokért felel.

Nagy Koppány

igazgató, Magyar Nemzeti Bank Biztosítás, pénztár és közvetítők felügyeleti igazgatósága

„Nagy Koppány 2013 novembere óta igazgatója a Magyar Nemzeti Bank Biztosítás, pénztár és közvetítők felügyeleti igazgatóságának. Az MNB-felügyeleti vezetőjeként kiemelt hangsúlyt fektet a stabilitás és bizalom értékekein nyugvó felügyelés elmélyítésére. Az új felügyeleti szemlélet mentén fontos szerepet vállalt az MNB által elindított innovatív szabályozási megoldások terén, mint például nyugdíjbiztosításokról szóló ajánlás, online értékesítési ajánlás, volatilitási tőkepuffer és az etikus koncepció. Korábban a pénzügyi világ több szereplőjénél széleskörű szakmai és vezetői tapasztalatokat szerzett, melyek szintén jól támogatják jelenlegi munkáját. Tagja az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) legfőbb döntéshozó szervének (Board of Supervisors), a Hitelintézeti Szemle valamint a Biztosítás és Kockázat szakmai folyóiratok szerkesztőbizottságának.”

Szalai Péter

ügyvezető, PEND Consulting,

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, ahol a Széchenyi István Szakkollégium egyik alapítójaként Egyetemi Közösségért díjban is részesült. Biztosítási pályafutása során 1991-től középvezetőként dolgozott a Providencia, Generali Budapest, Colonia, és az Aegon biztosítóknál, 2001 és 2006 között az Erste csoportnál tevékenykedett, vezette az Erste Biztosítót, az Erste Alkusz Kft-t és igazgatósági elnökként az Erste Nyugdíjpénztárt. 2006 óta a PEND Consulting Kft tulajdonos- ügyvezetője, 2013-14 folyamán foglalkoztatói nyugdíjért felelős miniszteri biztosként tevékenykedett. Ma a PEND Consulting Kft-ügyvezetése és egyéb interim tevékenységek mellett óraadó a Budapesti Corvinus Egyetem, és a MABISZ szakmai folyóiratának (Biztosítás és Kockázat) szerkesztőbizottsági tagja.

Bartók János

Mérnök, biztosítási szakember

Eredeti diplomáját a Gödöllői Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán szerezte 1992-ben, amely első munkahelye is volt. Az AEGON csoport vezető utánpótlást képző programjához 1993-ban csatlakozott. Végigjárva a vállalati ranglétrát dolgozott képviselőként, fiókvezetőként, divízióvezetőként, értékesítési és marketing-, életbiztosítási- és nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettesként. Vezérigazgatóként irányított AEGON leányvállalatokat és közreműködött kelet-európai felvásárlásokban és zöldmezős beruházásokban. Az AVIVA biztosítóhoz 2007-ben csatlakozott magyarországi vezérigazgatóként. Később a cseh, román, szlovák és magyar vállalatok munkáját irányította a Danube régió vezérigazgatójaként. Tagja volt az AVIVA Executive Leadership Teamjének ahol az új európai működési modell kialakítása is felelősségei közé tartozott. A MetLife felvásárlása után az AHICO, AVIVA/MetLife biztosítók egyesülését, majd átszervezését irányította 2015-ig. Jelenleg az ERGO magyarországi leányvállalatainál igazgatósági tag. Tagja a Common Purpose Egyesületnek, Elnökségi tagja a Menedzserek Országos Szövetségének. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdságtudományi Karának címzetes egyetemi docense. Mindkét gyermeke egyetemi hallgató.

Első rész


08:00-09:00

Regisztráció

09:00-09:05

Köszöntő

Előadó: Molnos Dániel, főtitkár, Magyar Biztosítók Szövetsége

09:05-09:40

Hivatalos megnyitó

Előadó: Hornung Ágnes, Pénzügyekért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium

09:40-10:15

Párizs után: A klímaváltozás tétje – Hazai és nemzetközi finanszírozási lehetőségek

Előadó: Szabó Zsolt, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

10:15-11:00

Kávészünet

Második rész


10:55-11:35

A konferencia második részét megnyitja

Előadó: Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja

11:35-12:10

Fenntarthatóság – Kérdések és válaszok a magyarországi biztosítási piacon

Előadó: Pandurics Anett, elnök, Magyar Biztosítók Szövetsége

12:10-13:30

Ebéd

Harmadik rész


13:30-14:15

Klímaváltozás: Kockázatkezelés és természeti katasztrófák biztosítása

Előadó: Thomas Hlatky, klímakutató, Grawe, Head of Reinsurance

14:15-14:25

Mit gondolunk a klímaváltozásról? – Kutatás

Előadó: Hídvégi Áron, Századvég Alapítvány – Kutatás

14:25-15:15

Kerekasztal-beszélgetés: A klímaváltozás hatása a biztosítási piacokra

Résztvevők:

Bérczi László, tűzoltó dandártábornok, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,

Ilics László vezérigazgató-helyettes, Generali Biztosító,

Szalai Péter ügyvezető, PEND Consulting,

Vereczki András Lakossági nem-életbiztosítási és Kárrendezési vezető, Uniqa Biztosító

Moderátor:

Bárczay András, szakértő, Allianz Hungária Biztosító

15:15-15:45

Kávészünet

15:45-16:15

A biztosítás jövője

Előadó: Kerekes Antal, partner, PricewaterhouseCoopers Magyarország

16:15-17:00

Kerekasztal-beszélgetés:

Fenntartható biztosítás: Az „etikus biztosító”, a solvecy-II követelményrendszere, a digitalizáció hatása a biztosítási piacokra

Résztvevők:

Garamvölgyi Zoltán ügyvezetőigazgató-helyettes, Groupama Biztosító,

Juhos András igazgatósági tag, Uniqa Biztosító,

Kozek András vezérigazgató-helyettes, Allianz Hungária Biztosító,

Nagy Koppány ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank,

Moderátor:

Bartók János igazgatósági tag, ERGO Biztosítási Csoport

17:00-17:15

Nyugdíjas évek – Csak az orrunkig látunk? – Kutatás

Előadó: Hídvégi Áron, Századvég Alapítvány – Kutatás

17:15-17:20

Záróbeszéd

Előadó: Molnos Dániel

17:20-19:00

Búcsúkoccintás

Képek

Videók