Európai környezet – hazai kihívások


Európai környezet – hazai kihívások

MABISZ konferencia 2012

2012.11.07.

2012. november 13-án harmadik alkalommal rendezi meg nemzetközi szakmai konferenciáját a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), melynek idei aktualitását jelentős részben az öngondoskodás iránti fokozódó igény, és az ezzel kapcsolatos szabályozási környezet változásai adják. Az egynapos rendezvényen hazai és külföldi biztosítási felsővezetők, szabályozói és felügyeleti döntéshozók osztják meg véleményüket egymással és a közönséggel.

A rendezvényt Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítási és Foglalkoztatói Nyugdíjfelügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke nyitja meg, aki a szervezet tevékenységébe, és aktuális feladatköreibe is részletes bepillantást nyújt. Az egyik prioritással a Szolvencia II-es szabályrendszerre való felkészülés bír, a megjelentek első kézből informálódhatnak a keretrendszer kihívásairól, bevezetésének részleteiről.

Az előadás sorra veszi az alapvető területeket, így a jelentéstételi kötelezettségek összehangolt fejlesztését, az egyes biztosítók saját kockázat- és szolvenciaértékelését meghatározó felügyeleti elvárásokat, valamint a belső modellek kifejlesztését. Ugyanakkor szó esik majd az EIOPA lakossági pénzügyi termékek és szolgáltatások átláthatóságát, egyszerűségét és méltányosságát elősegítő szerepvállalásáról, illetve a fogyasztóvédelmi paradigmaváltás szükségességéről is.

A konferencián előadást tart Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke is, aki előadásában nemzetközi összehasonlításban értékeli a magyar biztosítási piac legfontosabb jellemzőit.

A konferencián előad Mark Twigg, a Cicero Consulting ügyvezető igazgatója, aki közreműködött a Geneva Associationnak a globális elöregedést és az ehhez kapcsolódó nyugdíjfinanszírozási és biztosítási lehetőségeket vizsgáló tanulmányának elkészítésében, de nevéhez fűződik az AEGON csoport megbízásából, 9 országot érintő felmérés elkészítése is. Az öngondoskodás elismert szakértőjeként Mark Twigg előadásában is elsősorban arra keresi majd a válaszokat, milyen biztosításalapú megoldásokkal tömhetők be az európai nyugdíjrendszerek finanszírozási rései.

A meghívott előadók sorait erősíti Karl Van Hulle, az Európai Bizottság Belső Piacok Igazgatósága Biztosítási és Nyugdíjrészlegének vezetője is, aki előadásában az európai biztosítók megváltozott nyugdíjszabályozások következtében felmerülő kihívásaira fókuszál, illetve Peter Eichler, az Insurance Europe Egészségügyi Bizottságának alelnöke, aki az osztrák magán egészségbiztosítási piac fejlődésével kapcsolatos tapasztalatainak átadásával kínál egyedülálló összehasonlítási alapot, illetve lehetőséget a tanulságok levonására.

Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára a harmadik nemzetközi biztosításii konferencia programja kapcsán elmondta: “A rendezvény rövid idő alatt pótolhatatlan fóruma lett a biztosítási piac szereplői közötti párbeszédnek, különösen azon a folyamatosan szűkülő, kihívásokkal teli piacon, mint amely a jelenlegi környezetet jellemzi.” A főtitkár hozzátette: „A konferencia fontos színtere nemcsak a szakmát előmozdító belső kommunikációnak, hanem a jogalkotókkal való együttgondolkodásnak is.”

A konferencia részletes programjáról illetve a jelentkezés feltételeiről a https://mabiszkonferencia.hu weboldalon szerezhet bővebb információkat.

A rendezvény főbb paraméterei:

Időpont: 2012. november 13.

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.)