Konferencia – 2015


Konferencia – 2015

VI. Mabisz Nemzetközi Biztosítási Konferencia

/ VI. International Insurance Conference of Mabisz

2015. november 6.

Corinthia Hotel Budapest

1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Immár hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Biztosítók Szövetsége 2015. október 14-én, a Corinthia Hotel Budapest szállodában a szektor egyik legnagyobb éves konferenciáját, amely kiváló alkalmat teremt a biztosítók, a velük együttműködő vállalkozások és a szabályozói, felügyeleti döntéshozók képviselői számára a magas szintű szakmai eszmecserére. A rendezvény hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágazat szereplői a piac fejlődési irányát és nemzetközi példákat is ögyelembe véve tekintsék át a szektor kihívásait és a kapcsolódó területek aktuális gyakorlati kérdéseit.

Jelentkezéssel és programmal kapcsolatos kérdéseikben illetékes:

Lambert Gábor

Kommunikációs vezető

Magyar Biztosítók Szövetsége

Szankó-Túri Lívia

Rendezvénymenedzser

IJ. Kommunikációs Kft.

Mobil: +36 30 515 2620

info@mabiszkonferencia.hu

Varga Mihály

Nemzetgazdasági miniszter

1989-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen.

1990 – 1994 az Országgyűlés Költségvetési, adó- és pénzügyi bizottságának tagja,

1991 – 1994 az Adó bizottság tagja, az Állami Számvevőszék szervezetének és működésének felülvizsgálatát végző ad-hoc bizottság tagja.

A Számvevőszéki bizottság tagja 1992 és 1998 között, majd az Adós- és bankkonszolidáció körülményeinek tisztázására létrejött vizsgálóbizottság elnöke is.

1996 – 1998 a Költségvetési és pénzügyi bizottság tagja.

A Gazdasági bizottság elnöke, a Számvevőszéki bizottság tagja 1998-ban.

Az első Orbán-kormány idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára 1998 – 2000, később az első Orbán-kormány pénzügyminisztere 2001 és 2002 között.

2002 – 2006 a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke.

2006 – 2010 a Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság elnöke.

2010. május 29 – 2012. június 1. a második Orbán-kormány Miniszterelnökséget vezető államtitkára.

2012. június 2.- 2013. egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter.

2013. március 7-e óta nemzetgazdasági miniszter.

Pandurics Anett

Elnök / President, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási szakán szerzett közgazdász diplomát. Korábban ösztöndíjasként Németországban tanult (Universität Köln). A Rajk László Szakkollégiumban és az egyetemen végzett kutatási és oktatási tevékenységét Pro Universitate, Heller Farkas és Pro Sciencia díjjal ismerték el. Pályáját tanácsadóként kezdte, majd 2001-től 2005-ig a Magyar Posta Zrt. stratégiai igazgatói pozícióját töltötte be, 2002-től a Posta Biztosító igazgatósági tagja. 2005-től a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. és a Magyar Posta Biztosító Zrt. igazgatóságának elnöke és első számú vezetője. PhD-tanulmányait a Corvinus Egyetemen végezte stratégiai menedzsment témakörben. Jelenleg a MABISZ elnöke.

Molnos Dániel

Főtitkár / Secretary general, Association of Hungarian Insurance Companies (MABISZ)

Tanulmányait a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán folytatta, ahol 1977-ben summa cum laude végzett. 1979-ben bírói szakvizsgát tett, majd 2 évvel később az ügyvédi szakvizsgát is megszerezte. Biztosítási pályafutását az AVUS Linz nemzetközi kárrendező irodánál kezdte 1988-ban. 1990-ben csatlakozott a Generali bécsi csapatához, ahol szintén a nemzetközi kárrendezés lett a szakterülete. 1996-ban került a budapesti igazgatóságra és a Nemzetközi Gépjármű Kárrendezés ügyvezető igazgatójaként kezdte el a terület irányítását. 2010-ben vállalta el a MABISZ főtitkári pozícióját és ettől az évtől választották a Európai Biztosítók Nemzetközi Szövetségének Végrehajtó bizottsági tagjává.

Szebelédi Ferenc

Palotai Dániel

Ügyvezető igazgató, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza

Okleveles közgazdász, diplomáját 2004-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Karán pénzügy szakon, aktuárius mellékszakon. Szakmai pályafutását a Magyar Nemzeti Bankban kezdte, 2004-2007 között elemzőként dolgozott a Bank Közgazdasági főosztálya Monetáris Stratégia osztályán. Az MNB korai nyugdíjmodelljének egyik megalkotója és elismert nyugdíjrendszer-szakértő. 2007-től az Európai Központi Bankban folytatta munkáját, ahol egyes euroövezeten kívüli EU- tagállamokért felelős elemzőként ízelítőt kapott a pénzügyi válság kezeléséből. 2010 novemberétől a Nemzetgazdasági Minisztérium Makrogazdasági főosztályát vezette és aktívan résztvett Magyarország strukturális reformprogramjának kidolgozásában, valamint az Európai Unió Gazdaságpolitikai Bizottságának (EPC) tagjaként is segítette a magyar gazdasági és pénzügyi stabilizációt.

2013 márciusától a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója, a Bank vezető közgazdásza. Meghatározó szerepe volt a monetáris politika alakításában, és az MNB előrejelzései hitelességének erősítésében. 2015 szeptemberétől, mint a Bank vezető közgazdásza, ő felel számos gazdaságtudományi és nemzetközi kiemelt ügyekért. Az Európai Központi Bank Monetáris Politikai Bizottságának (MPC) tagja és az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának tagja (EFC).

Michaela Koller

Director general of Insurance Europe

Michaela Koller is director general of Insurance Europe, the European insurance and reinsurance federation. She is currently also secretary of the Global Federation of Insurance Associations (GFIA).

Michaela has worked in Brussels for the last 23 years. Prior to joining Insurance Europe in February 2007, she was a member of the management committee of the European Savings Banks Group and the World Savings Banks Institute.

Michaela has served as a member of various consumer/industry groups and advisory groups established by the European Commission. She chaired the insurance and reinsurance stakeholder group of the European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) during its first two- and-a-half-year mandate. She is currently a member of EIOPA’s occupational pensions stakeholder group and testifies regularly at hearings organised by EU institutions.

Michaela is a German national and holds a law degree from Augsburg University.

Hidvégi Áron

Közvélemény- és piackutatási igazgató, Századvég Politikai Iskola Alapítvány

Közgazdász, 2004-ben jeles diplomát szerzett a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, Kereskedelmi szakon, Banki pénzügyek szakirányon. 2003-óta aktívan dolgozik a marketing és a kutatások különböző területein: piac- és közvélemény-kutatás, termékmenedzsment, márka- és üzletág menedzsment. 2011 márciusától a Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény- és piackutatási igazgatója. Szakterületei a politikai közvélemény-kutatás és a politikai kommunikáció.

Lantos Csaba

Felügyelő bizottsági elnök, Főnix-Med Zrt.

1986-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász-szociológusként.

A Budapest Banknál kezdte pályafutását, majd 2000-ig a Creditanstalt csoportnál különböző vezető beosztásokban dolgozott, előbb az értékpapír kereskedelmet irányította, majd a befektetési alapkezelőt vezette, az utolsó három évben az egész csoportot irányító befektetési bank – a CA-IB – vezérigazgatója lett. Ebben az időszakban részt vett a magyar értékpapír piac újjáélesztésében, a Budapesti Értéktőzsde alapító Tőzsdetanács tagja volt egy tucat esztendőn keresztül, majd évekig a BÉT Felügyelő Bizottságának elnökeként tevékenykedett. 2000-től 2007-ig az OTP Bank igazgatósági tagja, vezérigazgató-helyettese volt, a lakossági üzletágat vezette.

2007-től saját befektetéseiből kialakított cégcsoportot irányítja.

Tagja számos nagyvállalat igazgatóságának, felügyelő bizottságának:

KELER Zrt. és KELER KSZF Zrt. – Igazgatóság elnöke

FHB Jelzálogbank Nyrt. – Felügyelő bizottság elnöke

Richter Gedeon Nyrt. – Igazgatóság tagja

MET Holding AG. – Igazgatóság elnöke

Gutmann Magyarország Befektetési Zrt. – Felügyelő bizottság tagja

Magyar Posta Zrt. – Felügyelő bizottság elnöke

Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – Igazgatóság tagja

Libri-Shopline Nyrt. – Felügyelő bizottság elnöke

Dunamenti Erőmű Zrt. – Felügyelő bizottság elnöke

Róbert Károly Magánkórház Zrt. – Igazgatóság elnöke

Főnix-Med Zrt. – Felügyelő bizottság tagja

Dr. Bérczi László

Tűzoltó Dandártábornok, Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség főfelügyelője

Faragó-Szabó Flóra

főosztályvezető (Groupama Biztosító)

Hajas Gábor

vállalati vagyonbiztosítási igazgató, Generali Biztosító Zrt.

Pályafutását a Generali Biztosítónál 1992-ben kezdte termékfelelősként, ezt követően vagyonbiztosítási csoport-, majd osztályvezetőként tevékenyen részese volt a lakás-, kisvállalkozói vagyon-, a felelősség- és jogvédelmi biztosítások, valamint szállítmánybiztosítási termékek fejlesztésének, illetve a kapcsolódó üzleti folyamatok optimalizálásának. 2007-től vagyonbiztosítási igazgatóként felelősségi körébe tartoztak a vagyonbiztosításokhoz köthető fejlesztések és folyamatszabályozások. Jelenleg a Generali vállalati vagyonbiztosítási igazgatói posztját tölti be. A terület vezetőjeként a vállalati vagyon-, felelősség- és technikai biztosítások kockázatvállalásáért felel a termékfejlesztési és szabályozási folyamatok felügyelete mellett. Hajas Gábor a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerzett okleveles gépészmérnök diplomát, majd tanulmányait a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatta.

Tamás Szombat

Deputy CEO,AEGON Hungary Composit Insurance Company

1990-1996 Janus Pannonius University of Science, Faculty of Economics Major in Special Economist Marketing

1996 – 1999 AB – AEGON Composit Insurance Company Assistant to the CEO.

1999 – 2001 AB – AEGON Composit Insurance Company, Head of Finance

2001 – 2007 AEGON Hungary Composit Insurance Company, Head of Motor insurance

2007 – 2013 AEGON Hungary Composit, Insurance Company, Deputy CEO Head, of Non-Life

2013 – AEGON Hungary Composit Insurance Company, Deputy CEO, Head of Customer Relationship Management and Product Development

Horváth Andrea

biztosítási szakértő

Bóna Katalin

Személybiztosításokért felelős ügyvezető igazgató, UNION Biztosító

1990 óta dolgozik a biztosítási szektorban, az akkori Európa Biztosítónál kezdte pályafutását, azt megelőzően egy budapesti vezető kórház gazdasági igazgatójának a főmunkatársa volt. Eredetileg kórházszervező szakon végezte főiskolai tanulmányait.

1994 óta dolgozik a UNION Biztosítónál, 1999 óta mint a személybiztosításokért felelős ügyvezető igazgató.

Megalakulása óta tagja az Magyar Életbiztosítási Orvostudományi Társaságnak.

Juhos András

a MABISZ Életbiztosítási Tagozatának elnöke

1978-ban okleveles matematikusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd később a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen posztgraduális aktuáriusi diplomát szerzett. Pályafutását a SZÁMALK-nál kezdte, ahol először rendszerprogramozóként, majd tudományos munkatársként dolgozott. 1990-ben került az Állami Biztosítóhoz, itt 1990-től vezető aktuárius, 1992-től életbiztosítási igazgató, 1996-tól pedig vezérigazgató-helyettes, az életbiztosítási divízió vezetője. 2001-től az UNIQA igazgatósági tagjaként a személybiztosítási területért felelős. 2015-től a MABISZ Életbiztosítási Tagozatának elnöke.

Kozek András

vezérigazgató-helyettes, Allianz Hungária Biztosító Zrt.

Kozek András a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán szerzett okleveles közgazdász, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles mérnök informatikus diplomát. Karrierje kezdetén 1996-tól tanácsadóként dolgozott a Coopers and Lybrand Dynasoft Rt.-nél, majd 1998-ban az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója lett. 2003-tól az Allianz Hungária Biztosító Zrt. Élet ágért felelős vezérigazgató-helyettese, 2015-től az Élet ág mellett a Nem-élet ág is a felelősségi körébe tartozik Befektetések- és Termékportfólió-menedzsment vezérigazgató-helyettesként. 2005 óta igazgatósági tag. 2006 és 2010 között az Allianz Bank igazgatósági tagja, 2008-tól 2011-ig az Allianz Alapkezelõ igazgatóságának elnöke, majd 2011 és 2012 között, valamint 2014. óta a felügyelő bizottság elnöke. Az Allianznál betöltött tisztségei mellett a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségének is tagja 2015-ig, a Mabisz TKM Bizottságának megalakulásától tagja, 2012-től elnöke.

Schaub Erika

Személybiztosítási üzletág igazgató, Generali Biztosító

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen matematika-fizika tanárként végzett 1994-ben, majd 1998-ban a Pénzügyi Számviteli Főiskolán szerzett közgazdász diplomát, melyet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem posztgraduális képzésének elvégzése követett 2002-ben. Szakmai pályafutását az ÁB-Aegon biztosítónál kezdte gépjárműbiztosítási termékfejlesztőként 1997-ben.

1998 óta a Generali Biztosítónál személybiztosítási területen dolgozik. Életbiztosítási termékfejlesztőként kezdett, majd 2006-tól termékfejlesztési csoportvezetőként, 2008-tól osztályvezetőként, 2012-től pedig a személybiztosítási üzletág igazgatójaként dolgozik.

2015-től emellett a Generali Egészségpénztár és a Generali Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Hegymegi Anita

a Magyar Biztosítók Szövetsége Egészség-, Baleset- és Kockázatelbírálói Tagozatának elnöke

Első rész / First section


08:00-09:00

Regisztráció / Registration

09:00-09:10

Köszöntő / Greeting remarks

Előadó: Molnos Dániel, főtitkár, Magyar Biztosítók Szövetsége / Secretary general, Hungarian Insurers Association

09:10-09:40

A magyar biztosítási piac helyzete

Előadó: Pandurics Anett, elnök, Magyar Biztosítók Szövetsége / President, Hungarian Insurers Association

09:40-10:10

A biztosításfelügyelés aktuális kérdései / The current issues in insurance supervision

Előadó: dr. Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője/ Head of department of the National Bank of Hungary

10:10-11:00

Kávészünet / Coffee break

Második rész / Second section


11:00-11:30

A magyar gazdaság növekedési kilátásai

Önfinanszírozás – A megtakarítások szerepe / The prospects of the economic growth in Hungary – Self-financing – The role of savings

Előadó: Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, gazdaságtudományi- és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója / Chief economist and Executive Director for economic and major issues at the National Bank of Hungary

11:30-12:30

A hazai felelősségbiztosítási piac: Kihívások és lehetőségek – Kerekasztal-beszélgetés / The hungarian liability insurance market: Opportunities and challanges – Roundtable-discussion

Résztvevők / Participants:

Bérczi László tűzoltó dandártábornok (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) / Brigadier General (firefighter) (National Directorate General for Disaster Management),

Hajas Gábor vállalati vagyonbiztosítási igazgató (Generali Biztosító) / Director of Business Insurance (Generali),

Faragó-Szabó Flóra főosztályvezető (Groupama Biztosító) / Liability Product Manager (Groupama),

Szombat Tamás vezérigazgató-helyettes (Aegon Magyarország Biztosító) / Deputy Chief Executive Officer (Aegon Hungary)

Moderátor / Moderator:

Horváth Andrea biztosítási szakértő / Insurance expert

12:30-14:00

Ebéd / Lunch

Harmadik rész / Third section


14:00-14:30

Hivatalos kormányzati köszöntő / Official governmental greeting

Előadó: Varga Mihály, miniszter, Nemzetgazdasági Minisztérium / Minister for National Economy

14:30-15:00

EU Developments

Előadó: Michaela Koller, az Insurance Europe vezérigazgatója / Director general of Insurance Europe

15:00-15:30

Egészségbiztosítás a lakosság szemében (Kutatási eredmények ismertetése) / Health insurance in the eye of the public (Presentation of research results)

Előadó: Hídvégi Áron, igazgató (Századvég Alapítvány) / Director (Századvég Foundation)

15:30-16:00

Állami- és magánfinanszírozás az egészségügyben / Public and private financing of health care

Előadó: Lantos Csaba, egészségügyi befektető / Investor in health care business

16:00-16:20

Kávészünet / Coffee break

Negyedik rész / Fourth section


16:20-17:20

A magánegészségbiztosítások lehetőségei Magyarországon – Kerekasztal-beszélgetés / The opportunities of private health insurance in Hungary – Roundtable-discussion

Résztvevők:

Lantos Csaba Egészségügyi befektető / Investor of healthcare business,

Schaub Erika személybiztosítási igazgató (Generali Biztosító) / Director of Personal Insurance (Generali),

Juhos András igazgatósági tag (UNIQA Biztosító)/ Member of the board (UNIQA),

Kozek András vezérigazgató-helyettes (Allianz Hungária Biztosító) / Deputy Chief Executive Officer (Allianz Hungary),

Bóna Katalin Személybiztosításokért felelős ügyvezető igazgató, UNION Biztosító/ Director of Personal Insurance (UNION)

Moderátor / Moderator:

Hegymegi Anita, a Magyar Biztosítók Szövetsége Egészség-, Baleset- és Kockázatelbírálói Tagozatának elnöke / MABISZ president of Health-, Accident- and Underwriting Committee

17:20-17:25

Záróbeszéd / Closing speech

17:25-19:00

Búcsúkoccintás / Farewell toast

Képek

Videók