Szélviharok, csapadékszélsőségek, hőhullámok – ezeket hozza hazánkra a klímaváltozás


Szélviharok, csapadékszélsőségek, hőhullámok – ezeket hozza hazánkra a klímaváltozás

2022.05.05.

Gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak a szélviharok Magyarországon a klímaváltozás nyomán, ami növekvő viharkárokat eredményezhet. De nem csak a szél okozhat problémát, hanem a csapadékszélsőségek és a hőhullámok is – mondta Péliné Dr. Németh Csilla, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának meteorológus főtisztje a MABISZ lakásbizottsági ülésén.

 

Ma már tudományosan elfogadott tény, hogy az emberi tevékenység hatással van az éghajlatra, a változó éghajlat pedig visszahat időjárásunkra is. Az ennek nyomán fellépő időjárási szélsőségek a meteorológusokat is nehézségek elé állítják, hiszen ezek előrejelzése nem egyszerű feladat. Fontos azonban felkészülnünk ezekre az eseményekre, hogy a valószínűsíthető, szélsőséges időjárási események okozta károkat mérsékelni tudjuk.

A gyakoribbá váló extrém időjárási események az egyének mindennapi életére, a társadalomra, a gazdaságra, vagyis az élet- és vagyonbiztonságra is hatást gyakorolnak. Ilyen eseménynek számít a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklet (hő-, és hideghullámok, fagykárok), az aszály, az áradás, a villámárvíz, az erős és viharos szél, az intenzív csapadék, jégeső, havazás, hófúvás, homokvihar, vagy a tartós szárazság. A jövőben ezek a szélsőségek válhatnak a gazdasági és társadalmi hatások legfőbb előidézőivé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a globális átlaghoz képest (0,9°C) hazánkban erőteljesebben növekedett az átlaghőmérséklet (1,3°C) a vizsgált időszakban (1901–2017). Az éven belül nem egyenletes a melegedés: a tavaszok (1,34 °C) és a nyarak (1,25 °C) melegedtek leginkább, ezzel egyidőben a hőmérsékleti szélsőségek is gyakoribakká váltak. A hőhullámos napok száma jelentősen növekedett: az ország középső és dél-alföldi területein 1981 óta több mint két héttel!

Az éghajlati modelleredmények alapján teljes bizonyossággal állítható, hogy tovább növekszik az átlaghőmérséklet hazánkban, a legnagyobb változásokat nyárra és őszre vetítik előre, regionálisan pedig az ország keleti és déli területein kell nagyobb mértékű melegedéssel számolni. A fagyos napok száma csökkenni, a nyári napok és a hőhullámos napok előfordulása növekedni fog, az évszázad végére már kétszer annyi nyári nap lesz, mint a 1961-1990. közötti időszakban.

Szintén komoly károkat okozhatnak a csapadékszélsőségek. Az évszázad eleje óta a tavaszi és őszi csapadékösszeg jelentősen csökkent, ugyanakkor a nyári csapadék intenzívebbé vált, mely sajnos az aszálykárokat kevéssé képes enyhíteni, hiszen a hirtelen lehulló nagymennyiségű csapadék jelentős hányada a lefolyást növeli csupán. Az utóbbi években igen nagy kilengések voltak tapasztalhatók, vagyis villámáradásokat kiváltó esőzések és aszályt okozó, hosszabb csapadékmentes időszakok is jellemzőek voltak akár adott éven belül is. A jövőben fel kell készülni az ilyen jellegű események gyakoribbá, intenzívebbé válására. A nyár egyértelműen melegebb lesz, és a térben és időben egyenlőtlen, intenzív csapadékhullás nem enyhíti a szárazságot, miközben még szeptemberben, októberben is lehetnek intenzív záporok.

Problémát okozhat a jövőben a szélviszonyok alakulása is. Az IPCC legutóbbi jelentése szerint Közép-Európában várhatóan növekszik az extrém szélsebességgel járó viharok gyakorisága és intenzitása. Az idei első negyedév jelentős volt természeti káraktivitásában: Nyugat- és Közép-Európán számos viharciklon (Dudley/Ylenia, Eunice/Zeynep, Franklin/Antonia, Malik) söpört végig komoly károkat okozva. Modellbecslések alapján a század közepére és végére hazánkban az extrém szélsebesség kissé növekszik, leginkább nyáron, ami a viharkárok emelkedéséhez vezethet.

Azonban nem csak az erős szél okozhat problémát, hanem a szélcsend és a kis szélsebességek hosszabb idejű fennállása is. Márpedig a modellszimulációk szerint a kis szélsebességű napok száma emelkedni fog, ami más, szükséges feltételek fennállása esetén elősegíti a ködképződést, a légszennyező anyagok feldúsulását, de akár a fagykárokat is növelheti, negatív hatást gyakorolva a közlekedési feltételekre, egészségünkre, a mezőgazdaságra.

A várható változásoknak, a jövőben bekövetkező szélsőséges időjárási eseményeknek szerteágazó gazdasági, társadalmi hatásaik vannak. A kibocsátások csökkentése mellett kulcsfontosságú az alkalmazkodás is, valamint a hatások mérséklése mellett érdemes biztosítással is felkészülni a károk enyhítésére.