Megkezdődött a Biztonság Hete és a Child Safety nemzetközi programhét


Megkezdődött a Biztonság Hete és a Child Safety nemzetközi programhét

2024.09.16.

Már több mint 95.000 diák vett részt az elmúlt hét évben a MABISZ és ORFK OBB által létrehozott biztonság hete rendezvénysorozatain és több mint 4,5 millióan tekintették meg a biztonság hete videóit a közösségi felületeken. Az idei eseménysorozat fő témája a mikromobilitás, valamint a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága – hangzott el a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Biztonság Hete rendezvénysorozat nyitóeseményén. Hétfőn vette kezdetét a magyar kezdeményezésre már harmadik éve megszervezett Child Safety programhét, hét közép-európai ország részvételével.

Ma már a nemzeti alaptanterv része a biztonságos közlekedésre való oktatás – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott sajtótájékoztatón az idei Biztonság Hetét megnyitva Molnár Karolina a belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős, helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt évek statisztikái alapján a közlekedési balesetek mintegy harmada a gyalogosakat érint, 20%-a pedig kerékpárosokkal történik. Az összes baleset 35%-a, illetve a halálos balesetek 36%-a gyalogosokhoz és kerékpárosokhoz köthető. Ezért kiemelten fontos a közlekedési kultúra javítása és közlekedési szabályok új járművekhez való igazítása, valamint a biztonsági eszközök használata.

A mikromobilitási eszközökkel bekövetkezett balesetek száma növekszik, egyre többen használnak ilyen járműveket, de sajnos kevesen ismerik az e-rollerek menetbiztonsági paraméterit és kevesen használnak védőfelszerelést. Ez év június 30-ig 320 rolleres személyi sérülés történt, a rollerek az összes személyi sérülések 3% okozzák. A közlekedési veszélyek tudatos magatartással elkerülhetők, megelőzhetők– emelte ki Óberling József rendőrezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának főosztályvezetője, az OBB ügyvezető elnöke.

Holló Bence, a Magyar Biztosítók Szövetsége elnökhelyettese köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy immár 8 éve igyekszik a MABISZ és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága az iskolakezdés idején felhívni a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára. Mára már több mint 30 társadalmi szervezet csatlakozott már a Biztonság Hete rendezvénysorozathoz, amely idén már 65 helyszínen lesz elérhető. Először csak Pest megyében, később az egész országra kiterjedően került megrendezésre. A MABISZ idén is az országos helyszíni jelenlét mellett külön projektekkel készült a Biztonság Hetére. A helyszíni résztvevők találkozhatnak az újonnan kifejlesztett Szabadulószoba játékkal, (https://mabisz.hu/kozepiskolasok-15-18-evesek/) amelyet a későbbiekben az érdeklődők online és offline is játszhatják osztályfőnöki óra, vagy akár más szabadidős tevékenység keretében.

A szövetség a már jól bejáratott online Biztonság Kerék – Forgasd ki a jövőt! társasjátékával (https://biztonsagkerek.hu) szeretné megünnepelni, hogy a jövő hét végére már több, mint százezren vettek-vesznek részt A Biztonság Hete rendezvényein. Azok közül, akik szeptember 1-17-e éjfél között játszanak az online társasjátékkal és megadják az elérhetőségüket, kisorsolják a jelképes százezredik látogatót. A szerencsés játékos a Biztonság Hete zárórendezvényén, szeptember 21-én, Zsámbékon értékes nyereményt vehet át: „Százezret a százezrediknek!” mottóval.

Az elmúlt két évhez hasonlóan a kezdeményezés idén is kilép a nemzetközi térbe: ezen a héten a magyar kezdeményezésre létrejött Child Safety program keretében több közép-és kelet-európai országban a biztosítókés partnereik közös akciókkal hívják fel a figyelmet a gyermekek biztonságára, elsősorban a közúti forgalomban. A MABISZ erre vonatkozó új angol aloldalán (http://mabisz.hu/en/child-safety/), bővebben informálódhatnak.

Tavaly az együttműködő országok egy közös videófilmmel éppen az új típusú közlekedési eszközök, a mikromobilitás kockázatairól gondolkodtattak el. Az idei hét résztvevő közös közleménye többek között megállapítja: „a közös kezdeményezés harmadik alkalommal tűzi ki céljául a figyelem ráirányítását arra tényre, hogy valamennyiünknek és egyénileg is mindenkinek döntően fontos szerepe van a közutakat használó gyermekeink megóvásában, útjaink biztonságosabbá tételében. Kampányokkal, edukációs játékokkal és egyéb eszközökkel arra törekszünk, hogy megelőzzük a gyermekeinket érintő baleseteket.” Ennek jegyében a jövő héten a magyar Biztonság Hete mellett az osztrákok az iskolákba vezető utak biztonságára koncentrálnak, Bulgáriában az óvodás és iskolás gyerekek bevonásával fejlesztenek ki egy új közútbiztonsági játékot. A lengyelek egyebek mellett a telefonhasználat és az ittas vezetés veszélyeire összpontosítanak, a románok interaktív edukációs eszközökkel helyezik előtérbe a közúti biztonság különböző elemeit, mint például a biztonsági öv használatát, a szlovákok a 8-10 év közötti korosztály roller és bicikli használatát állítják a középpontba, Szlovéniában pedig a biztonságos iskolába járás és a láthatóság áll a az események homlokterében. A projektekről és az eredményekről a hét ország közös videóban számol majd be.

A magyar biztosítók fontosnak tartják a közlekedéssel kapcsolatos edukációt, kiemelten a gyermekek oktatásást. Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet az élet-, és balesetbiztosítások fontosságára is. Dr. Szegedi László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitóbeszédében köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy már hetedik alkalommal az egyetem adhat helyszínt a nyitóeseménynek, és egyúttal felhívta figyelmet, hogy a legtöbb baleset tudatos viselkedéssel, odafigyeléssel elkerülhető, ezért az oktatás szerepe kiemelkedően fontos.

Az idei Biztonság Hete eseménysorozat szeptember 16-21. között zajlik. A héten minden megyében iskolai programok, családi napok, balesetmegelőzési bemutatók zajlanak. A színes tematikus hét záróeseménye a zsámbéki Driving Camp-ről jelentkezik, szeptember 21-én, a NIT Hungary „5 tengelyen – Biztos kézzel” verseny és családi nap rendezvényével együttműködve.