Konferencia – 2011


Konferencia – 2011

Ár vagy miőség? Párhuzamok és ellentétek Európában

2011. október 19.

Corinthia Hotel Budapest

1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Az elmúlt évek pénzügyi viharai, és a biztosítók között dúló véres árverseny jelentősen átformálták a biztosítási piacokat, azonban a változásokhoz történő alkalmazkodás még napjainkban is zajlik. Komoly kihívás elé állítja a biztosítókat a tőkekövetelményeiket érintő Szolvencia II. szabályozás bevezetése is. Érdemes tehát részletesen áttekinteni azokat a folyamatokat, amelyek a jövő szempontjából kulcsfontosságúak lehetnek.

A Magyar Biztosítók Szövetsége immár második alkalommal rendezi meg nemzetközi szakmai konferenciáját. Október 19-én hazai és külföldi biztosítási felsővezetők, szabályozói és felügyeleti döntéshozók osztják meg egymással és a közönséggel véleményüket, meglátásaikat. Előtérbe kerülnek azok a tendenciák, szabályozási környezetbeli változások, melyek nem csak a hazai, hanem a nemzetközi biztosítási piacokat is befolyásolják. Érdekes és tartalmas napra számíthat az, aki ellátogat erre a szakmai eseményre.

Jelentkezéssel és programmal kapcsolatos kérdéseikben illetékes:

Lambert Gábor

Kommunikációs vezető

Magyar Biztosítók Szövetsége

Szankó-Túri Lívia

Rendezvénymenedzser

IJ. Kommunikációs Kft.

Mobil: +36 30 515 2620

info@mabiszkonferencia.hu

Ács Gábor

újságíró, szerkesztő – moderátor

Jelenleg a Jazzy Rádión hallható reggeli pénzügyi-gazdasági műsor, a Millásreggeli szerkesztő-műsorvezetője, valamint az ecoline.hu gazdasági blog szerkesztő-újságírója.

Angoltanárként diplomázott, de már 15 éve dolgozik gazdasági újságíróként. Szakmai pályafutását a Napi Gazdaságnál kezdte, majd néhány év szabadúszás után 2001 és 2004 között a Világgazdaság tőzsderovatának munkatársa, rovatszerkesztője. A Figyelő hetilap főmunkatársa, illetve rovatvezetője 2005 és 2011 júliusa között. A Forintos Percek, majd Milliók Reggelire, jelenleg pedig Millásreggeli néven futó rádióműsorban 2003 óta dolgozik. A diszkont légitársaságok sikeréről, a légiipar teljes átalakulásáról írt könyve, a Fapados forradalom 2007-ben jelent meg.

Banyár József

elnöki főtanácsadó, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

1985-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem matematikus közgazdász szakán, s végzés után ugyanitt tanított (matematika, mikroökonómia, életbiztosítás) előbb főállásban, majd részmunkaidőben, jelenleg pedig mint tiszteletbeli docens. Egyetemi doktori címét 1996-ban szerezte. A biztosításban 1990-től dolgozik. 2001-ig termékfejlesztő aktuáriusként, illetve életbiztosítási vezetőként 4 különböző társaságnál, 2001 óta pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél elnöki főtanácsadóként. Könyvei: Az életbiztosítás alapjai, Életbiztosítás, Egy lehetséges és kívánatos nyugdíjrendszer (Mészáros Józseffel közösen).

Erdős Mihály

elnök-vezérigazgató, Generali Providencia Biztosító

Jogi szakokleveles közgazdász

Szakmai pályafutás:

2011. július 1 – Generali-Providencia Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója

2011 április – Generali-Providencia Biztosító Zrt., az Igazgatóság stratégiáért és kockázatkezelésért felelős tagja

2010 – 2011 Generali-Providencia Biztosító Zrt., vezérigazgató stratégiai tanácsadója

2010 – 2011 Európai Utazási Biztosító (EUB) elnök-vezérigazgató

2007 – 2009 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (főigazgató-helyettes, prudenciális felügyelet)

2006 – 2007 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (stratégiai igazgató, stratégiai kabinet vezetője; Vagyonkezelési Bizottság, elnök)

2004 – 2006 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (ügyvezető igazgató helyettes; Biztosítási és Pénzügyi Felügyeleti Igazgatóság Vagyonkezelési Bizottság, elnök; Európai Uniós Ügyek Bizottsága, elnök)

2001 – 2004 Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (kiemelt felügyeleti tanácsadó)

1999 – 2000 K&H Befektetési Rt. (vezető elemző)

1997 – 1999 Állami Pénztárfelügyelet (Fejlesztési Főosztály, főosztályvezető)

1994 – 1997 Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak Felügyelete (Közgazdasági Főosztály, főosztályvezető-helyettes)

1993 – 1994 Interauditor Neuner + Heinz Tanácsadó Kft. (könyvvizsgálat, adó- és management tanácsadó)

Nyelvismeret: angol, német, orosz

Ertl Pál

vezérigazgató, Netrisk.hu

Ertl Pál 2011. január 1-jétől tölti be a Netrisk.hu Zrt. vezérigazgatói pozícióját. Autógépész üzemmérnökként végzett. 1987-tól dolgozik a biztosítási szakmában. Az Állami Biztosítónál eltöltött három évet követően, 1990-től – az Uniqa Biztosító Zrt. jogelődjének – a Colonia Biztosító Rt-nek alapító tagja, majd a ranglétra fokait végigjárva, különböző vezetői pozíciókat töltött be a társaságnál. Ez időben fő szakterülete a gépjármű biztosítások. 1997-től a társaság lakossági igazgatója, 1999-től 2010 végéig az UNIQA Biztosító Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja. Vezetése alá tartozott a gépjármű biztosítások, a lakossági és vállalati vagyonbiztosítások, a műkincsbiztosítás, a nem-élet kárrendezés, az IT szakterület, a folyamat és rendszeranalitika, a jogi terület, a viszontbiztosítások, valamint az új médiák szakterület.

Fő feladatának a bizalmi alapokon nyugvó, versenyszemléletű, transzparens biztosítási kultúra előmozdítását tartja.

Német és angol nyelven beszél. Három gyermek édesapja. Szabadidejében a balatoni vitorlázásnak, a táncnak, a tenisznek, a síelésnek és a magyar boroknak hódol.

Florentina Almajanu

főtitkár , Román Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége

since June 2006: Director General, National Association of Insurance and Reinsurance Companies from Romania – UNSAR Member in the Executive Committee of CEA – the Federation of European Insurers

since July 1997: Secretary General, National Association of Insurance and Reinsurance Companies in Romania – UNSAR

Mother tongue: Romanian

Other languages: English, French

Győri Dávid

ügyvezető igazgató, Xallis Consulting

Győri Dávid az USA-ban, Nagy-Britanniában, valamint Japánban töltött éveket követően a Corvinus Egyetem pénzügy szakán folytatta tanulmányait. 2002-ben megalapította a Xallis Consultingot, melynek aktív ügyvezetője. A Xallis célja, hogy csúcsminőségű piackutatást szolgáltasson pénzintézetek részére. Az elmúlt 8 évben több mint 200 hazai, valamint nemzetközi pénzintézeti kutatási projektet vezetett, zömében bankok részére. A Xallis 30 fős kutatócsapattal rendelkezik.

Hamecz István

elnök-vezérigazgató, OTP Alapkezelő Zrt.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd tudását továbbfejlesztve részt vett az Oxford University, a George Washington University és a University of Rochester képzési programjaiban, valamint a Bank of England, az IMF és a Management Centre Europe kurzusain. 1991-1992 között a PM Gazdaságpolitikai és Tervezési intézet, 1992-1994 között pedig az MTA Közgazdaságtudományi Intézet tudományos munkatársa. 1994-től a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza, 2001-től igazgatója, a Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője. 2007. márciusától az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Emellett az OTP Bank orosz leányvállalata, az OAO OTP Bank Igazgatótanácsának elnöke.

Harry Smorenberg

Managing Director, Smorenberg Corporate Consultancy B.V.

Harry Smorenberg is specialized in the corporate (B2B) and retail business areas. He has been leading in the development of, amongst others new payments schemes, (corporate) electronic banking, web- and mobile banking, cash- & treasury management, financial planning, employee & employer benefits services and pension schemes. He is a catalyst in helping (financial) institutions to develop vision and strategies but also to realize appropriate solutions and a successful (commercial) implementation. He is a well known speaker on strategies and developments in the financial services industry.

Hatala József

országos rendőrfőkapitány , Országos Rendőr-főkapitányság

1980-ban a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát, 1984-ben a Rendőrtiszti Főiskola átképző tanfolyamát végezte el, 1991-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Karán az állam- és jogtudományok doktorává avatták.

1983. február 16-i hatállyal került a BRFK Közlekedésrendészet Balesethelyszínelő és Vizsgáló Osztály Helyszínelő Alosztály hivatásos állományába, járőr beosztásba. 1984. július 01-től vizsgáló, 1984. december 1-től fővizsgáló. 1988. augusztus 1-jei hatállyal a Közlekedésszervezési és Megelőzési Osztály állományába került kinevezésre osztályvezetői beosztásba, majd 1991. december 16-i hatállyal, a Balesethelyszínelő és Vizsgálati Osztály osztályvezetője, egyben a Közlekedésrendészet vezetőjének szervezetszerű helyettese. 1992. október 1-jén az újonnan megalakult Közrendvédelmi Főosztály élére nyert kinevezést. A főosztályvezetői beosztása mellett 1994. június 1-től ellátta a főkapitány közrendvédelmi helyettesének esetenkénti helyettesítésével járó feladatokat. 1996. május 1-től a Rendőri Ezred megbízott parancsnoka, 1996. október 1-től a Készenléti Rendőrség parancsnok-helyettese (közbiztonsági), 1997. október 1-től a BRFK XX-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője. 1998. július 16-i hatállyal került kinevezésre az ORFK Közbiztonsági Főigazgatójának, majd 2000. november 1-jei hatállyal országos rendőrfőkapitány-helyettes (közbiztonsági főigazgató. 2006. december 31-i hatállyal a Magyar Köztársaság Elnöke szolgálati viszonyát a Rendőrség állományában végzett több évtizedes eredményes munkája elismerése mellett megszüntette és szolgálati nyugállományba helyezte. A Magyar Köztársaság Elnöke 2010. június 25-ei hatállyal a Rendőrség hivatásos állományába visszavette, egyben a Belügyminiszter 2010. július 01-jei hatállyal kinevezte az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének.

A Magyar Köztársaság Elnöke 1998. október 23-i hatállyal rendőr dandártábornokká, 2001. október 23-i hatállyal rendőr vezérőrnaggyá és 2006. december 31-ei hatállyal rendőr altábornaggyá léptette elő, valamint 2003. augusztus 20-a alkalmából a rendőrség állományában végzett több évtizedes példamutató munkája, életpályája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztet (katonai tagozat) adományozott számára.

A Belügyminiszter 1999. november 01-jei hatállyal „A Magyar Köztársaság kikiáltásának 10. évfordulója” alkalmából, szakterületén végzett kiemelkedő munkája elismeréséül rendőrségi főtanácsosi címet adományozott számára.

2003. március 05-én a Lengyel Köztársaság Elnöke Parancsnoki Érdemrend arany fokozatával tüntette ki.

Hrvoje Paukovic

igazgató, Horvát Biztosítók Szövetsége

2007-onwards Croatian Insurance Bureau, Managing Director

2004- 2007 Croatia osiguranje d.d. Head Office, Legal and Human Resources Department, Head of Department

2003-2004 Croatia osiguranje d.d. Head Office, Legal Department, Deputy Head of Department

2001- 2003 Croatia osiguranje d.d. Head Office, Legal assistance and Legal Representation Section, Head of Section

1997-2001 Law firm „Paukovic-Kovacevic-Koren-Pende”

Jean-Francois Lequoy

igazgató, Francia Biztosítótársaságok Szövetsége

Jean-François Lequoy, 50, is a graduate of Polytechnique (Corps de Contrôle des Assurances), ENSAE (Ecole Nationale de la Statistique et de l’Administration Economique) and the Institut des Actuaires. He began his career in public service as an insurance commissioner controller with the insurance division of the French Ministry of Finance and Budget (1986-1991).

From 1991 to 1994, he was deputy director of the insurance division of the Compagnie de Suez. From 1994 to 1998, Mr. Lequoy was employed by the insurance brokerage firm J&H Marsh & Mc Lennan as managing director of Faugère & Jutheau and then of Cecar & Jutheau. From 1998 to 2001, he served as director and CEO of La Mondiale Partenaire (formerly La Hénin Vie).

Mr. Lequoy joined the insurance group AGF in 2001 as chief financial officer and was appointed to the executive committee in 2003. He was appointed senior executive vice president in 2004, in charge of accounting, tax matters and risk management and control as well as insurance investments and corporate finance. In 2006, he was appointed head of the Life and Financial Services division of AGF and, in 2007, was named head of the Life and Health Insurance and Financial Services business unit of AGF France, Until December 2008, he was senior executive vice president of AGF and a member of its executive committee.

In December 2008, Mr. Lequoy joined the Fédération Française des Sociétés d’Assurances as Director General.

Johannes Martin Hartmann

Head of Market Underwriting CEE, Swiss Re Europe

Johannes Martin Hartmann joined Swiss Re Germany in 2001 with claims and legal services department and run off manager for ex Bavarian Re business. In 2004 he took over the responsibilities as an account manager and treaty underwriter for Poland. Appointed as Head of Client Management Poland in 2008 (life and non life business) and Head of Client Management Poland, Hungary, Romania and Bulgaria in 2009. In the same year realignment of Swiss Re’s market strategy for CEE (workstream lead) and project owner MediCEE (development of private health (re)insurance pilot for CEE). Martin holds a degree in Economics of the RWTH Aachen. He is married and has three daughters.

Jozefína Záková

főtitkár, Szlovák Biztosítók Szövetsége

from 2007 Slovak Insurance Association – Director General

2005 – 2007 Allianz- Slovenská pois»ovòa – Director of Internal Audit department

2000 – 2005 Slovenská pois»ovòa – Director General for branch Bratislava

1990 – 2000 Slovenská pois»ovòa – Lawyer, Director of Business department

1977-1990 Hydrostav – Lawyer for Capital Construction

Kaszab Attila

nem életbiztosítási vezérigazgató-helyettes, K&H Biztosító

1989-ben a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett gépész üzemmérnöki, majd 1994-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen biztosítástechnikusi diplomát. 2000-ben a svájci IMD Business School vezető képző programján vett részt.

Biztosítási pályafutását az Atlasz Biztosítónál kezdte, ahol 1992 és 1995 között, mint nagyipari kockázatvállaló dolgozott. Ezt követően 2002-ig a Zürich Biztosítónál folytatta pályafutását különböző munkakörökben, majd 2002-től rövid ideig az Európa Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója volt. A K&H Biztosítóhoz 2004-ben csatlakozott, mint a nem-életbiztosításokért felelős ügyvezető igazgató, 2006-tól pedig tagja lett a K&H Csoport országos vezetői bizottságának.

Kisbenedek Péter

elnök, MABISZ

Budapesten, a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1988-ban. Angolul és németül felsőfokon beszél, de orosz és svéd nyelvből is középfokú nyelvtudással rendelkezik. A pénzügyi szektorban 1995-ben kezdett el dolgozni, mint az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt. értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. 1998-tól az Aegon lakossági divízióvezetője, nem-életbiztosítási vezérigazgató-helyettese és az ÁB-Aegon Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár igazgatósági tagja. 2000-től az Erste Bank vezérigazgatója, 2003-tól elnök-vezérigazgatója és a Postabank elnök-vezérigazgatója is egyben. 2007-től az Erste Bank AG Austria igazgatósági tagja. 2008-tól pedig az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kovach Anton

vezérigazgató-tulajdonos, Active Vision, ShiwaForce.com Zrt.

Már a Budapesti Műszaki Egyetemi tanulmányok alatt saját vállalkozást indított, és az akkoriban megjelenő XML technológia adta lehetőséggel élve megálmodta és egyetemi társainak is munkát adva valósította meg az azóta is vállalata vezértermékének számító SIWWWA tartalomkezelő rendszert. Az 1999-ben alapított Active Vision több mint egy évtizede meghatározó szereplője a magyarországi online piacnak. Idén a cégcsoport új taggal bővült: Kovach Anton megalapította a Shiwaforce.com Zrt.-t, amely kifejezetten az új termékfejlesztésekre, és innovációkra épülő inkubátor. A cégcsoport tevékenysége lefedi az online világban felmerülő minden lehetséges üzleti igényt. A társaság viselkedés-alapú megoldásai, rendszerei és szolgáltatásai lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy kiaknázzák az on-line értékesítési potenciáljaikat, és webes befektetéseiknél kiemelkedően magas megtérülést érjenek el. Ezt nevezi az Active Vision Return On Internet-nek, vagyis ROI 2.0-nak. A cégcsoport nagyvállalati, online értékesítés- központú szolgáltatásai, eszközei és megoldásai minden esetben a megtérülésre épülnek. Ezek a megoldások és ez a filozófia működik hosszú évek óta számos Európa és világszerte is ismert magyarországi cégnél: az OTP Csoportnál, a Magyar Telekomnál az Erste Banknál, az ING Csoportnál, az AXA Csoportnál, a GDF Suez-nél, a Sanoma-nal, a Signal Biztosítónál valamint az Allianz Hungáriánál is. 50 főt foglalkoztató vállalkozása 2010-ben az egyik leggyorsabban növekvő magyar technológiai vállalatként került fel a legdinamikusabban növekvő közép- és kelet-európai technológiai vállalatokat összegyűjtő Deloitte Fast 50 lista 12. helyére.

Beszélt nyelvek: magyar, angol, orosz, ukrán

Molnos Dániel

főtitkár, MABISZ

Tanulmányait a kolozsvári Babe-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karán folytatta, ahol 1977-ben summa cum laude végzett. 1979-ben bírói szakvizsgát tett, majd 2 évvel később az ügyvédi szakvizsgát is megszerezte. Biztosítási pályafutását az AVUS Linz nemzetközi kárrendező irodánál kezdte 1988-ban. 1990-ben csatlakozott a Generali bécsi csapatához, ahol szintén a nemzetközi kárrendezés lett a szakterülete. 1996-ban került a budapesti igazgatóságra és a Nemzetközi Gépjármű Kárrendezés ügyvezető igazgatójaként kezdte el a terület irányítását. 2010-ben vállalta el a MABISZ főtitkári pozícióját és ettől az évtől választották a Európai Biztosítók Nemzetközi Szövetségének Végrehajtó bizottsági tagjává.

Orbán Viktor

Magyarország miniszterelnöke

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát

Alapító tagja az 1988. március 30-án megalakult Fiatal Demokraták Szövetségének (Fidesz)

1990 óta a Magyar Országgyűlés képviselője. 1990 májusától 1993 májusáig a Fidesz frakcióvezetője. 1993 májusában a Fidesz elnökévé választották, tisztségében az 1994. július 9-i és az 1995. április 30-i (a párt nevét a Magyar Polgári Párt elnevezéssel kiegészítő) kongresszusokon megerősítették. Irányítása alatt a Fidesz radikális ifjúsági politikai mozgalomból nemzeti elkötelezettségű, mérsékelt, polgári néppárttá vált. 1992 szeptemberében a Liberális Internacionálé mainzi kongresszusán alelnökké, 1993 januárjában a szervezet végrehajtó bizottságának tagjává választották.

Nős, felesége Lévai Anikó, jogász, öt gyermekük van.

Pandurics Anett

alelnök , MABISZ – Moderátor

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási szakán szerzett közgazdász diplomát. Korábban ösztöndíjasként Németországban tanult (Universität Köln) A Rajk László Szakkollégiumban és az egyetemen végzett szakmai (kutatási és oktatási) tevékenységét Pro Universitate, Heller Farkas és Pro Sciencia díjjal ismerték el. Pályáját tanácsadóként kezdte, majd 2001-től 2005-ig a Magyar Posta Zrt. stratégiai igazgatói pozícióját töltötte be, 2002-től a Posta Biztosító igazgatósági tagja. 2005-től a Magyar Posta Életbiztosító Zrt és a Magyar Posta Biztosító Zrt. igazgatóságának elnöke és első számú vezetője. PhD-tanulmányait a Corvinus Egyetemen végezte stratégiai menedzsment témakörben. Jelenleg a MABISZ ügyvezető elnökségének alelnöke, a Bolyai Műhely Alapítvány FB-tagja.

Papp Lajos

elnök, Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége

Életkor: 43 év

Tanulmányok: Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kar

Végzettség: Okleveles Gépészmérnök (tervezői szakirány – autógépész)

Munkahelyek:

1992-93 MKB-Euroleasing Zrt. – irodavezető (autófinanszírozási üzletág)

1993 októberétől, az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. megalapításától – ügyvezető

2006 februárjától a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke

Szócska Miklós

egészségügyért felelős államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Végzettség:

1989-ben általános orvos diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után egészségügyi menedzser-képzésben vett részt Hollandiában, Japánban, és Londonban. Egy évig államigazgatási tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban a Harvard Egyetemen.

Munkahely:

1991-2009-ig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ egyetemi adjunktusa, igazgatóhelyettese és megbízott vezetője volt. 1992-től 1993-ig az Egészségbiztosítási Alap felügyelőbizottsági tagja volt. 1993-tól 1994-ig a Népjóléti Minisztérium, majd 1998-tól 1999-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tanácsadója volt. 2009-től a SOTE egyetemi docense, majd igazgatója, 2010-től az egyetem újonnan alakult Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.

Közéleti megbízatások:

Vezetőségi tagja az egészségügyi menedzsment európai szakmai szervezetének (European Health Management Association), valamint az európai egészségügyi infrastruktúra stratégikus megújításán dolgozó európai kormányközi szervezetnek (European Health Property Network).

Tomas Sikora

vezérigazgató, Cseh Biztosítók Szövetsége

Tomás Síkora (1971) holds degree in International Relations/Banking and Insurance from the University of Economics in Prague and the Nottingham Trent University. At the beginning of the nineties he founded a financial-consulting company, which he had successfully run for more than fifteen years. Between 2000 and 2005 Tomas held position of President of the Association of Financial Intermediaries and Financial Advisers of the Czech Republic. In 2005 and 2006 he worked as an Expert Advisor to Members of Board of directors of two leading insurance companies in the Czech Republic providing consultancy in the area of insurance intermediation and distribution channels. Since 2006, Tomás has been working as Executive Director of Czech Insurance Association. In June 2009 he was elected chairman of the Financial Market Committee, an advisory body to the Board of the Czech National Bank. He is a member of different expert groups at the Ministry of Labour and Social Affairs and member of the Government Council for Road Safety.

Volker Henke

Head of the division Foreign Affairs II / Bilateral Cooperation, German Insurance Association (GDV)

Volker Henke is Head of the division Foreign Affairs II / Bilateral Cooperation of the German Insurance Association (GDV) in Berlin. He is responsible for the contacts to the countries in Central and Eastern Europe and other emerging markets, especially in Asia. He is manager of the Committee for Central and Eastern Europe of the German Insurance Industry and of bilateral working groups with insurance associations of these regions. He has organized various consulting and training projects for the insurance industries and insurance supervisory authorities in Central and Eastern Europe and in Asia. Mr. Henke has studied International Economic Policy and International Relations and was academic teacher in these fields before joining the GDV. He is married and has one daughter.

William Vidonja

Head of Single Market & Social Affairs, CEA

William Vidonja is the head of single market and social affairs at the CEA, the European insurance and reinsurance federation. Vidonja joined the CEA in 2002 as a trainee before becoming deputy manager insurance of persons department. In 2008 he became the head of the CEA’s single market and social affairs department. In this position he has been involved in the debates on the new Insurance Block Exemption Regulation (BER) and Insurance Guarantee Schemes (IGS), as well as Directives such as such as the Gender Directive and the Insurance Mediation Directive. Vidonja is also involved in the work of the Insurance Sectoral Social Dialogue Committee (ISSDC), the only forum in which insurance employers’ representatives and trade unions discuss topics of common interest with the European Commission. Vidonja is a French national and holds a law degree from the University Paris XII.

Első rész / First section


08:00-08:30

Sajtóregisztráció

08:00-08:55

Regisztráció

08:55-09:00

Köszöntő

09:00-09:30

Hivatalos megnyitó

Előadó: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke

09:30-10:00

A biztosítás jövője Magyarországon

Előadó: Kisbenedek Péter elnök, MABISZ

10:00-10:30

Új távlatok a rendőrség és a biztosítók közötti együttműködésben

Előadó: Hatala József országos rendőrfőkapitány , Országos Rendőr-főkapitányság

10:30-11:10

Kávészünet

Második rész / Second section


11:10-11:40

A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései

Előadó: Banyár József elnöki főtanácsadó, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

11:40-12:10

Lakossági biztosítási monitor – Kitekintés 2012-re (Kutatás)

Előadó: Győri Dávid ügyvezető igazgató, Xallis Consulting

12:10-12:40

Nyugdíjkérdések Európában

Előadó: Harry Smorenberg Managing Director, Smorenberg Corporate Consultancy B.V.

12:40-13:50

Ebédszünet

Harmadik rész / Third section


13:50-14:20

Biztosítási szektor – A szabályozás változása Európában a fogyasztóvédelem tükrében

Előadó: William Vidonja Head of Single Market & Social Affairs, CEA

14:20-14:50

Állami és magánbiztosítás – Együttműködési lehetőségek az egészségügyi ellátásban

Előadó: Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

14:50-15:20

A viszontbiztosítók helyzete – Mi lesz a díjakkal?

Előadó: Johannes Martin Hartmann Head of Market Underwriting CEE, Swiss Re Europe

15:20-16:10

Kerekasztal: Hasonlóságok és különbözőségek Európa biztosítási piacain

Résztvevők:

Volker Henke Head of the division Foreign Affairs II / Bilateral Cooperation, German Insurance Association (GDV)

Tomas Sikora vezérigazgató, Cseh Biztosítók Szövetsége

Hrvoje Paukovic igazgató, Horvát Biztosítók Szövetsége

Jean-François Lequoy igazgató, Francia Biztosítótársaságok Szövetsége

Florentina Almajanu főtitkár , Román Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége

Jozefína Záková főtitkár, Szlovák Biztosítók Szövetsége

Pandurics Anett alelnök , MABISZ – Moderátor

16:10-16:40

Kávészünet

Negyedik rész / Fourth section


16:40-17:10

A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései

Előadó: Hamecz István elnök-vezérigazgató, OTP Alapkezelő Zrt.

17:10-17:40

Hatékony online értékesítés a pénzügyi szektorban

Kovach Anton vezérigazgató-tulajdonos, Active Vision, ShiwaForce.com Zrt.

17:40-18:20

Kerekasztal: Az ár, vagy a minőség kell az ügyfeleknek? Ki a felelős az árcsökkenésért?

Résztvevők:

Erdős Mihály elnök-vezérigazgató, Generali Providencia Biztosító

Papp Lajos elnök, Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége

Kaszab Attila nem életbiztosítási vezérigazgató-helyettes, K&H Biztosító

Ertl Pál vezérigazgató, Netrisk.hu

Ács Gábor újságíró, szerkesztő – moderátor

18:20-18:25

Konferencia zárása

Előadó: Molnos Dániel főtitkár, MABISZ

18:25-18:45

Welcome drink

18:45-21:00

Gálavacsora

Videók