Közel a százezerhez a Biztonság Hete látogatóinak száma


Közel a százezerhez a Biztonság Hete látogatóinak száma

2023.09.25.

Konferenciával, egészségügyi szűrőbusszal, nemzetközi összefogásban készült, az e-roller biztonságos használatát népszerűsítő videóval is gyarapodott az idei, hetedik Biztonság Hete, amelynek üzenetei egyre szervesebben épülnek be a szeptemberi iskolai oktatás gyakorlatába. Múlt hét szerdán a rendőrség a biztonsági öv használatának fokozott ellenőrzésével is felhívta a figyelmet a programhét központi témájára.  

 

„Nagyon sok érdeklődő volt, szinte megrohamoztak a gyerekek” – jelezte vissza a társszervező MABISZ önkéntes segítője a Biztonság Hete egyik vidéki helyszínéről. Az elmúlt héten szinte valamennyi vármegyéből hasonló üzenetek érkeztek: a tematikus hét, amelyet a biztosítói szövetség kezdeményezésére az ORFK-OBB-vel közösen szerveznek meg, egyre népszerűbb hagyománnyá válik. Idén is mintegy húszezren vettek részt az országos programokon: a kezdetek óta így kilencvenötezer gyerekhez jutottak el játékos fontos információk arról, hogyan tehetik biztonságosabbá az életüket. Mint a hét megnyitóján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is kiemelte, egy-egy koncentrált témahét jobban át tudja vinni a hozzá kapcsolódó üzeneteket. Elsősorban azt, hogy a legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával megelőzhető, elkerülhető. A szervezők nem titkolt célja is, hogy a Biztonság Hete szeptemberi témahétként épüljön be az iskolai oktatásba.  (Az apropót egyébként az adja, hogy szeptember 20-a 1954. óta a gyermekek világnapja, és 1993. óta biztosítási világnap is. Ugyanígy szeptember második felében rendezik meg az európai rendőrségi szervezet, a ROADPOL által kezdeményezett Safety Day(s) elnevezésű programot is.)  

A program legaktívabb résztvevői idén is a rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Vöröskereszt, valamint közel két tucat további közreműködő szervezet szakdolgozói, továbbá biztosítási szakemberek voltak. Az együttműködő szervezetek a biztonságot a lehető legszélesebb értelemben véve igyekeztek ráirányítani a figyelmet a gyakorlati tudnivalókra, a közlekedésbiztonságtól kezdve az általános balesetmegelőzésen, tűzmegelőzésen és a vagyonbiztonságon át a munkavédelemig. (Az önzetlen együttműködő szervezetek listája a https://mabisz.hu/biztonsaghete/  honlapon tekinthető meg.) A színes tematikus hét záróeseménye idén is a zsámbéki Driving Camp-ről jelentkezett szombaton, a NIT Hungary „5 tengelyen – Biztos kézzel” verseny és családi nap rendezvényével együttműködve. A színes programok a kedvezőtlen időjárás ellenére is sok családot vonzottak a helyszínre – különösen népszerűnek bizonyult a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében felállított egészségügyi szűrőbusz. A témahét egyes helyszínein készült filmeket, beszámolókat a rendőrség hivatalos oldalán és a Biztonság Hete YouTube csatornán (https://kreszvaltozas.hu/?s=biztons%C3%A1g+hetehttps://www.youtube.com/channel/UCPzf22ufanEy1DP7Zj27F0A/about) már több, mint 3,8 millióan tekintették meg.

A programkínálat egyre újabb rendezvényekkel bővül. A Közlekedéstudományi Egyesület és a Széchenyi István Egyetem a Biztonság Hetén szervezte meg (a MABISZ támogatásával) az I.. Közlekedésbiztonsági Konferenciát Győrben. Ennek elsődleges célja egy olyan hazai platform megteremtése és biztosítása, ahol a közlekedésbiztonság minden területével (ember, jármű, út-, és környezet) és a közlekedés minden alágazatával (közút, vasút, vízi-, és légi közlekedés) találkozhatnak az érintett szakemberek.

Az elmúlt két évhez hasonlóan a kezdeményezés idén is kilépett a nemzetközi térbe: a Child Safety program keretében több közép-és kelet-európai országban közös akciókkal hívta fel a figyelmet a gyermekek biztonságára, elsősorban a közúti forgalomban. Az együttműködő országok (Magyarország mellett Ausztria, Románia, Bulgária és Szlovénia) egy közös videófilmmel gondolkodtatnak el az új típusú közlekedési eszközök, a mikromobilitás kockázatairól, aminek sajnos egyre több tragikus aktualitása van.  A Child Safety program videófilmjét (https://youtu.be/q2s4_IUkFAA?feature=shared) az Európa országainak biztosítási szövetségeit tömörítő Insurance Europe is népszerűsíti közösségi oldalain.